Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naoružani marinci umjesto liječnika

Chavez optužio SAD za okupaciju Haitija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Venezuele Hugo Chavez optužio je SAD da potres na Haitiju koristi kao izgovor za okupaciju te karipske zemlje.

Američki predsjednik Barack Obama ovlastio je Pentagon i ministarstvo domovinske sigurnosti da mobiliziraju vojne rezerviste kako bi pomogli ugroženom stanovništvu Haitija, pogođenim razornim potresom, priopćila je Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Chavez traži skidanje FARC-a s popisa terorističkih skupina Slika nije dostupna Chavez prijeti izbacivanjem veleposlanika SAD-a

Obama je u subotu potpisao naredbu kojom se dopušta mobilizacija pretežno medicinskog osoblja i obalne straže iz rezervnog sastava, javile su agencije.

U naredbi se navodi da Obama daje ovlasti tajniku za obranu Robertu Gatesu i tajniku za domovinsku sigurnost Janet Napolitano za mobiliziranje svake jedinice rezervnog sastava, neophodnu za pružanje pomoći Haitiju.

'Čitam da stiže 3000 vojnika, marinaca naoružanih kao da su krenuli u rat. Tamo nema manjka oružja. Liječnici, lijekovi, nafta, mobilne bolnice – to je ono što bi SAD trebao poslati', rekao je Chavez.

On je primijetio da se ti američki vojnici, međutim, ne vide na ulicama. 'Najgore od svega je što ih ne vidite na ulicama. Skupljaju li oni tijela ili traže ozlijeđene? Nisam ih vidio da to rade. Gdje su li onda', zapitao je Chavez.

>> VIDEO: SAD optužuju da pokušava vojno zauzeti Haiti

Istaknuo je da ne želi umanjiti humanitarne napore SAD-a, već samo postavlja pitanje neophodnosti tolikog broja američkih vojnika.

SAD šalju na Haiti više od 5000 marinaca i vojnika, a brod na kojem je uspostavljena bolnica trebalo bi pristati krajem tjedna.

Venezuela je na Haiti uputila liječnike, humanitarnu pomoć i manji broj vojnika, a Chavez je obećao poslati i naftu.

Prema Chavezu, avioni Venezuele su prvi koji su sletjeli na Haiti nakon razornog potresa, 12. siječnja, u kojem je, kako se strahuje, poginulo 200.000 ljudi.

Stanovnicima Haitija možete pomoći uplatom na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 01 ili na broj telefona 060 9011. Donacije Caritasu ostvaruju se pozivom na broj telefona 060 9010. Cijena poziva u oba slučaja je 6 kuna i 15 lipa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene