Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerikanac osuđen na 30 godina zatvora zbog špijuniranja za Izrael bit će oslobođen u studenom nakon što je usvojen njegov zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu, objavili su njegovi odvjetnici u srijedu.


Jonathan Pollard, bivši analitičar u američkoj mornarici, zatvoren je 1987. jer je proslijeđivao povjerljive dokumente Izraelu, navodi BBC.

Vezani članci Slika nije dostupna Kerry o Lavrovu: Čini mi se kao da živi u paralelnom svemiru Slika nije dostupna Započela evakuacija Daraje; Kerry i Lavrov finaliziraju dogovor o Siriji

Američki državni tajnik John Kerry opovrgnuo je navode da je cilj tog poteza zadovoljiti Izrael zbog napetosti oko iranskog nuklearnog sporazuma. Pollardov slučaj desetljećima je bio kamen spoticanja u odnosima SAD-a i Izraela.

I njegovi odvjetnici ističu da je povjerenstvo donijelo odluku "neovisno o bilo kojoj drugoj vladinoj agenciji". "Odluka nije povezana s nedavnim događajima na Bliskom istoku", priopćili su.

Pollard (60) počeo je 1979. raditi kao civilni analitičar u stožeru mornaričke obavještajne službe kod Washingtona i ubrzo nakon toga ponudio Izraelcima tajne podatke.

FBI ga je ispitao 1985. kada je uhvaćen kako iznosi dokumente iz svog ureda i ubrzo uhitio. Izrael je isprva nijekao da je Pollard njegov špijun, ali mu je 1996. dao državljanstvo i dvije godine poslije priznao da se radi o izraelskom agentu.

Pollard je cijelo vrijeme isticao da je Izraelu davao tajne informacije jer ih SAD nije proslijeđivao svom važnom savezniku. Prema uvjetima prijevremenog puštanja na slobodu, Pollard će još pet godina morati ostati u SAD-u. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook