Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar pravosuđa Eric Holder proučava pravne mogućnosti radi kaznenog gonjenja Juliana Assangea.


Rekao je u to američki potpredsjednik Joe Biden koji je osnivača WikiLeaksa nazvao 'high-tech teroristom'. 'Ministarstvo pravosuđa proučava to pitanje', rekao je Biden za NBC. 'Ako je planirao urotu zajedno s jednim američkim vojnikom kako bi došao u posjed tih tajnih dokumenata, to je potpuno drukčije nego kada bi se dokumenti predali nekom novinaru', ocijenio je Biden.

Vezani članci Slika nije dostupna Assange do Švedske pod ekvadorskom zaštitom? Slika nije dostupna Švedski premijer: Ekvador ima 'neprihvatljivo' viđenje švedskog pravosuđa

Američki zakon o špijuniranju iz 1917. nije 'skrojen' za takve slučajeve, jer treba dokazati da WikiLeaks, koji je objavio tisuće američkih diplomatskih depeša, nije tradicionalna vrsta medija.

>> Assange: 'Očekujem da me SAD optuži za špijunažu'

Tužitelji u američkom ministarstvu rade na drugoj pravnoj osnovi. Oni žele prikupiti dokaze da je osnivač WikiLeaksa "planirao urotu", po riječima potpredsjednika Bidena, potičući pa i surađujući s američkim vojnikom Bradleyjom Manningom, osumnjičenim da je toj internetskoj stranici predao tisuće dokumenata.

Napravio je stvari koje su pričinile štetu

Optužba za urotu omogućila bi američkoj administraciji da Assangea goni za ugrožavanje nacionalne sigurnosti, tvrdeći da su tradicionalni mediji i dalje pokriveni slobodom mišljenja koja se jamči ustavom.

'Taj je čovjek napravio stvari koje su pričinile štetu, ugrozile život i posao nekih osoba u svijetu. Otežao je vođenje poslova s našim saveznicima i prijateljima', rekao je Biden koji Assangea smatra 'visokotehnološkim teroristom'. Zbog straha od novog curenja povjerljivih informacija, ubuduće ću radije razgovarati sa sugovornicima u četiri oka, umjesto da budem okružen brojnim suradnicima, kazao je Biden. (Hina)