Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

I povezanost s al Kaidom

SAD: Bošnjak se ne 'osjeća krivim' za napad u New Yorku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosanski imigrant u Sjedinjenim Državama Adis Medunjanin, optužen da je sudjelovao u uroti s ciljem da napadne sustav podzemne željeznice u New Yorku i za povezanost s al Kaidom, na sudu u New Yorku rekao je da se ne osjeća krivim.

Još nije određen datum početka suđenja Medunjaninu, koji je uhićen početkom godine, a o krivnji se izjasnio u petak. On je i ranije tvrdio da nije kriv u vezi s optužbama koje ga terete da je s dvojicom školskih kolega podrijetlom iz Afganistana, htio izvesti tri koordinirana samoubilačka napada na postaju podzemne željeznice na Manhattanu.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Medunjanin je 25-godišnji državljanin SAD-a koji je 1994. s obitelji doselio iz BiH. Vlasti navode da je Medunjanin prošao 'vojni tip obuke' Al Kaide, od kolovoza do listopada 2008. u Pakistanu. Medunjanin i drugi osumnjičeni, Zarein Ahmedzay, koji je afganistanskog podrijetla, uhićeni su u siječnju u četvrti Flushing u newyorškom Queensu.

>> SAD: Bošnjak odbacio optužbe za urotu i obuku kod Al Kaide

Američko ministarstvo pravosuđa u srpnju je objavilo optužnice protiv pet osoba koje su navodno sudjelovale u uroti Al Kaide za izvođenje terorističkih napada u SAD-u i Velikoj Britaniji. U optužnici koja je otpečaćena u saveznom sudu u Brooklynu tužitelji navode da su trojica čelnika Al Kaide u Pakistanu, među kojima je i jedan od najtraženijih terorista Adnan el Šukrijumah, organizirala urotu za postavljanje eksplozivnih naprava kućne izrade u podzemnoj željeznici u New Yorku, u rujnu 2009.

Prema optužnici, urota protiv ciljeva u New Yorku dio je šireg plana koji uključuje i napad na ciljeve u Velikoj Britaniji. Medunjanin je optužen i za pokušaj da se autom zabije u drugi auto dok je jurio ulicama New Yorka u posljednjem pokušaju da izvede samoubilački napad. Šukrijumah, 34-godišnji Saudijac za kojeg FBI nudi pet milijuna dolara nagrade, navodno je za izvođenje napada u New Yorku, unovačio trojicu, među kojima Medunjanina, dok su oni boravili u u Pakistanu, navode tužitelji. Ako budu osuđeni, svakom od optuženika prijeti kazna doživotnog zatvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene