Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nisam kriv'

SAD: Bošnjak odbacio optužbe za urotu i obuku kod Al Kaide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Bošnjak Adis Medunjanin, uhićen pod optužbom za veze s urotom za bombaški napad u New Yorku i prolazak terorističke obuke kod Al Kaide u Pakistanu, pred sudom u Brooklinu izjasnio se da ‘nije kriv’.

 

Pročitajte i ovo Uvođenje vojnog roka - 1 Sastao se Odbor za obranu Treba li Hrvatska vratiti služenje vojnog roka? "Promijenile su se sigurnosne okolnosti u svijetu'' Zgrada Slovenskog parlamenta Možda se pridruže tužbi JAR-a Zemlja u susjedstvu razmatra tuženje Izraela: "Jasno je što se u Gazi događa''

Medunjanin, 25-godišnji državljanin SAD-a koji je 1994. s obitelji doselio iz BiH, dan nakon uhićenja izveden je pred savezni sud u Brooklynu, u New Yorku, kako bi se izjasnio o krivnji prema dvije točke optužbe, izvijestila je agencija Bloomberg News. Vlasti navode da je Medunjanin prošao ‘vojni tip obuke’ Al Kaide, od kolovoza do listopada 2008. u Pakistanu. Sudac je odredio njegovo zadržavanje u pritvoru do idućega saslušanja 14. siječnja. Medunjanin i drugi osumnjičeni, Zarein Ahmedzay, koji je afganistanskog podrijetla, uhićeni su u petak u četvrti Flushing u newyorškom Queensu.

>> Američki Bošnjak suočen s optužbama za terorizam

Ahmedzay se u petak pred sudom u Brooklynu izjasnio da nije kriv prema jedinoj točki optužnice - za laganje agentima FBI-a. Robert Gottlieb, Medunjaninov odvjetnik, nije komentirao izjašnjavanje svog mandanta o krivnji. Medunjanin i Ahmedzay optuženi su u vezi istrage Najibullaha Zazija, američkog Afganistanca kojeg vlasti terete da je obučavan u logoru Al Kaide i da je planirao detonirati eksplozivnu napravu u javnom prometu New Yorka u rujnu 2009., na osmu godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Medunjanin je rekao istražiteljima da je pohađao obuku Al Kaide u Pakistanu zajedno sa Zazijem, kazao je pravosudni dužnosnik za Bloomberg News. Medunjanin, Ahmedzay i Zazi zajedno su pohađali srednju školu Flushing u Queensu, a Zazi se početkom 2009. odselio u Denver, Kolorado, gdje je radio kao vozač autobusa u zračnoj luci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene