Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju izbora

Oni su jedini koji mogu pobijediti ISIS!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč pojačanim zračnim udarima Islamska država u Iraku i Siriji nastavlja s osvajanjima, a sirijski pogranični grad Kobane, samo što nije pao u njihove ruke. Jedini otpor džihadistima pružaju Kurdi, koje Washington nikako da prizna kao saveznike i uključi ih u operacije protiv Islamske države.

ISIS je najmoćnija ratna sila u Iraku i Siriji. Njihova glavna islamistička konkurencija je oslabila posljednjih mjeseci.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Nemiri bez kraja Turski vojnici poginuli u Iraku: Erdogan sazvao hitan sastanak Slika nije dostupna Njezina priča Borila se protiv ISIS-a i tvrdi da zna njihovu tajnu

S druge strane, Washington svoje nade polaže u naoružavanje manjih i ne toliko moćnih skupina koje pripadaju Slobodnoj sirijskoj vojsci te su SAD najavile program obuke 5.000 pobunjenika u Jordanu i Saudijskoj Arabiji.

No bacanje novca u projekt Slobodne sirijske vojske neće poraziti ISIS, piše CNN. Pobunjenici se često bore za materijalnu dobit i društveni status, U borbi, njihove se snage često raspadnu te na terenu više nisu djelotvorni kao tim.

FOTO Evo zašto IS svim silama želi sirijski grad Kobani!

Jedina druga područja pod kontrolom pobunjenika, koja imaju bilo kakav oblik reda su ona koja kontroliraju Kurdi, odnosno Kurdska stranka demokratske unije (PYD). Kurdi kontroliraju grad Qamishii na sjeveru Sirije, a za razliku od Aleppa, ekonomija u tom gradu nije pala i stanovništvo ne ruši drveće kako bi osiguralo ogrjev i toplinu doma. Za razliku od Rake, sekularni Kurdi nisu iz Qamishiija protjerali kršćane, već su ih zaštitili.

Štoviše, strahovi Turske da bi turski Kurdi iz Radničke stranke Kurdistana tamo mogli potražiti utočište, pokazale su se neosnovanima. Sirijski Kurdi osigurali su mirnu granicu, a zahvalna turska vlada na to je odgovorila sastankom s njihovim čelništvom.

Ipak, najveća prednost Kurda je njihova volja za borbom protiv ISIS-a. PYD je borbu proti džihadista i Islamske države stavio na vrh svoje liste prioriteta. To je zapravo borba za opstanak, jer Kurdi nemaju kud otići ili pobjeći.

No unatoč tome što se njihovi prioriteti podudaraju s američkim, Washington odbija suradnju s njima, jer je PYD povezan s turskim kurdima, odnosno ranije spomenutom Radničkom strankom Kurdistana, koju je State Department označio kao terorističkom još 1997. godine.

U zemlji u kojoj SAD imaju jedva zamjetan broj saveznika, suradnja s Kurdima mogla bi Washington približiti konačnom cilju - uništenju ISIS-a i njihove umjetne tvorevine nazvane Islamska država.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene