Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka borba za grad

FOTO Evo zašto IS svim silama želi sirijski grad Kobane!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država sa sirijskim Kurdima bori se ulicu po ulicu.

Na sjeveru Sirije vodi se žestoka borba za strateški važan grad Kobane! Islamska država sa sirijskim Kurdima bori se ulicu po ulicu i zauzela je gotovo dvije trećine grada.

VIDEO Džihadisti objavili kako osvajaju Kobane: Šuljaju se iza tenkova i osvajaju ulice

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće biti dovoljni Upozorenje SAD-a i Velike Britanije: 'Zračni udari imaju ograničenja' Slika nije dostupna Borbe za svaku ulicu FOTO Civili bježe: Džihadisti ušli u Kobane kod granice s Turskom!

A zašto je Kobane toliko važan? Ako islamisti osvoje Kobane, imat će kontrolu nad pojasom dužine stotinjak kilometara uz samu granicu Sirije i Turske. Ujedno će spojiti područje uz granicu s Rakom - gradom koji su proglasili svojom prijestolnicom.

Francuzi s Turcima raspravljaju o Kobaniju

Francuska je u utorak objavila da je nužno zaustaviti napredovanje Islamske države u sjevernoj Siriji prema gradu Kobaniju, te da s Turskom razgovara o mogućim daljnjim potezima. "Mnogo je toga ugroženo u Kobaniju i treba sve poduzeti da se teroriste zaustavi i vrati", rekao je ministar vanjskih poslova Laurent Fabius pred francuskim parlamentom.

"Prijeti nam tragedija i svi moramo reagirati".

Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan rekao je da će Kobane, ili Ayn al-Arab na arapskome, pasti jer je Islamska država napredovala jugozapadno od grada.

Fabius je rekao da je turskome ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu rekao da će francuski predsjednik Francois Hollande u utorak navečer razgovarati s Erdoganom "o tome kako reagirati u ovoj izvanrednoj situaciji". (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene