Saborski zastupnici otišli su na mjesec dana dug, ali i Ustavom zajamčen godišnji odmor. Ali posljednji radni dan nije prošao bez problema. Pokvario se elektronički sustav glasovanja, i taman im dobro došao za dužu stanku dok kvar nije otklonjen.

Galerija


Nazdravili su blagdanima i otišli na mjesec dana Ustavom zajamčen odmor. No, nije sve išlo glatko. Tehnika je zakazala - čim su sjeli u saborske klupe. Uskočili su radnici. I zastupnike poslali na 'prisilnu' i dulju pauzu.

Vezani članci Sjednica Sabora Sabor donio Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata: Oporba u strahu zbog jedne stvari Novi saborski zastupnici - 2 Novi zastupnici spremaju se za karijeru života: Otkrili su nam kako će raditi u Saboru i koje će im biti najveće brige

"Oni imaju problem kako održavati tu tanku većinu za glasovanje i svaki ovakav problem i odugovlačenje stvara im poteškoće", rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Zasladili su se, pa nastavili: a kako drugačije već - stankama. S govornice se od premijera Vlade tražila zaštita zbog cenzure na Facebooku. Povod: objave o slučaju generala Praljka.

"Žele nas vratiti u mračno Jugoslavije, cenzure, jednoumlja. Ovo smatram da nije ništa drugo nego nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj", rekla je Bruna Esih, saborska zastupnica stranke Nezavisni za Hrvatsku.

"Zaratio je" zbog Fonda posebno skupih lijekova - i bivši s aktualnim ministrom zdravstva. "Obećao je i on i premijer, a onda je premijer otišao u Europu, ministar se izgubio, a obećanje nije ispunio", rekao je Željko Jovanović, saborski zastupnik SDP-a.

Negodovao je i šef SDP-a Davor Bernardić. Nezadovoljan, jer je prošao zakon o povećanju minimalne plaće - ne i njihovi amandmani: "Pokušavate uvjeriti ljude da je moguće živjeti od 2.700 kuna, a cijelim zakonom kažnjavate one koji su isplaćivali veće plaće, a nagrađujete one koji su isplaćivali crkavicu - minimalac".

Prolaz je dobio i "Hreljin zakon" kojim se rješava dodatak na mirovinu za gotovo 4 tisuće umirovljenika: mahom osiguranici propalog Royal osiguranja. Dio zastupnika u sabornici i danas se vezao svoje pametne uređaje, čitao i surfao... A odreći se zimskog odmora i tako prikloniti HSS-ovom prijedlogu ne pada im napamet.

"Te populističke demagoške i jeftine štoseve neka ostave za neku drugu prigodu i priliku, jer i oni su ti koji isto tako rade kao i svi mi drugi", rekao je Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora.

"Mi smo ga predložili, za to treba promijeniti Ustav, a za to naši glasovi nisu bili dovoljni", rekoa je Arsen Bauk iz SDP-a.

Ženske udruge tražile su i "ruke" za hitnu ratifikaciju Istanbulske koncencije. Prosvjed kojim su zastupnike ispratile na odmor - uzaludan!

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr