Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava u tajnosti

Sabahudin Fijuljanin iz BiH iskričao kako su ga mučili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabahudin Fijuljanin iz Draževaca bio je podvrgnut mučenjima 2002. godine u tajnim zatvorima američke Centralne obavještajne agencije (CIA) u Bosni, u bazi Orao kod Tuzle i Butmir kod Sarajeva.

Sabahudinu Fijuljaninu iz Draževaca gotovo svakodnevno su prijetili da će mu izvaditi oči i sasjeći dijelove tijela, a osim toga su ga tukli, izgladnjivali i izlagali nepodnošljivim zvucima - od krikova, pucnjave, lomljenja stakla, do laveža pasa, a sve to kako bi došli do organizatora najvećeg terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001., piše Kurir.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

'Prijetili su mi da će me zauvijek otpremiti na Kubu i govorili da će me, ako ne budem surađivao, prepustiti Rusima. Potom su mi donosili fotografije na kojima se vide Rusi kako muče Čečene. Pokazivali su mi ih i govorili: 'Vidiš, ovaj Čečen je na električnoj stolici. Ovom su izvadili oči, odsjekli ruke i noge'. Dane sam provodio u kavezu od drveta. Nisam znao kad je dan, a kad noć. Prostorija je bila pet sa tri. Bila su tu i dva velika reflektora, upaljena non-stop. Na početku sam spavao na metalnom stolcu, ali kad sam se razbolio, unijeli su mi krevet. Od zvukova nisam mogao spavati. Htjeli su me izludjeti', rekao je Fijuljanin i dodao da mu je nakon strašnog perioda ubrzo došao odvjetnik.

Agenti CIA-e mučili zarobljenika u Tuzli

'Rekao sam mu da me maltretiraju i ispričao dio patnji. Kad je otišao, stavili su mi lisice na noge i ruke, a vreću i šljem na glavu i naočale. Ubacili su me u helikopter i vozili nekih 40 minuta. Doveli su me u takozvanu kuću mučenja. O onome što sam tamo preživio još ne želim nikome da pričam', posvjedočio je Sandžaklija.

Optuživali su ga da ima veze s Al Kaidom na osnovu toga što je imao iransku vizu u putovnici, a i nekoliko puta je putovao u Austriju radi posla. Također, tvrdili su da imaju dokaze da je špijunirao bazu Sfora, a kad su ga došli uhititi, priznao je da u kući ima zolju, što je pogoršalo situaciju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene