Muškarac u kolicima (Foto: AFP)
Muškarac u kolicima (Foto: AFP) Foto: Afp

Tri pacijenta koja su bila paralizirana od struka naniže ponovno su uspjela hodati nakon što su im među kralješke umetnute elektrode, objavio je u ponedjeljak BBC.


Jedan od triju pacijenata uspio je prijeći dužinu nogometnog terena nakon godinu dana vježbi pomoću električne stimulacije.

Vezani članci Istraživanje o štrajku u prosvjeti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Što o štrajku misle građani? Sindikate još uvijek podupire većina, a evo koga krive za problem koji već traje mjesecima Studenti, ilustracija (Foto: Getty Images) Svaki treći student doživio je neki oblik mita ili iznude: "Ljudi završavaju u zatvoru i nakon toga vrate se i pobijede na izborima"

Stručnjaci kažu da taj uređaj koji se smješta ispod ozljede pomaže da izgubljeni signali iz mozga dođu do mišića u nogama.

Američki tim sa Sveučilišta Louisville i Klinike Mayo opisali su svoj uspjeh u časopisima Nature Medicine i New England Journal of Medicine.

Jedna od pacijentica kazala je da joj se život potpuno promijenio zahvaljujući tehnologiji.

"Sudjelovanje u ovoj studiji istinski mi je promijenilo život, budući da mi je dalo nadu za koju nisam mislila da je moguća, nakon prometne nesreće", rekla je Kelly Thomas (23).

"Prvi dan kada sam napravila samostalne korake bio je emocionalna prekretnica u mojem oporavku koju neću nikada zaboraviti jer u jednom trenutku sam hodala uz pomoć asistenta, a sljedeći trenutak nastavila sam sama. Zadivljujuće je što ljudsko tijelo može postići uz pomoć istraživanja i tehnologije", naglasila je. (Hina)