Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj tvrdi da je nevin

Ruski znanstvenik optužen za izdaju umro dva dana nakon uhićenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski znanstvenik uhićen prošlog tjedna u Sibiru pod sumnjom za izdaju i prebačen u Moskvu unatoč tome što je bolovao od uznapredovalog raka gušterače umro je, priopćio je u nedjelju njegov odvjetnik Reutersu.

Znanstvenik Dmitrij Kolker odveden je u moskovski zatvor Lefortovo, naveo je odvjetnik Aleksander Fedulov.

Pročitajte i ovo Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja Ilustracija Okupirani teritorij Svjedočanstva onih koji nisu uspjeli pobjeći: "Moraju pisati pisma ruskim vojnicima i pjevati himnu, a roditeljima se prijeti mučenjem"

"Jučer je umro. Sutra ćemo podnijeti žalbu zbog pritvaranja", rekao je.

Kolkerova obitelj kazala je prošli tjedan da je odveden iz bolnice u Novosibirsku gdje je hranu primao kroz cjevčicu nakon čega su ga službenici sigurnosne službe FSB-a prebacili na let za Moskvu.

Kolker je bio doktor fizike i matematike. Obitelj je izjavila da je optužen za suradnju s kineskim sigurnosnim službama gdje je prethodno držao znanstvena predavanja. Protestirali su protiv tužbe tvrdeći da je nevin.

Državna novinska agencija TASS u subotu je objavila da je pod sumnjom za izdaju Rusija pritvorila još jednog znanstvenika u Novosibirsku. Nije jasno jesu li slučajevi povezani.

Posljednjih godina brojni su ruski znanstvenici uhićeni i optuženi za izdaju zbog navodnog prosljeđivanja osjetljivog materijala strancima. Kritičari Kremlja kažu da uhićenja često proizlaze iz neutemeljene paranoje.

Za izdaju u Rusiji je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene