Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kremlj tvrdi da se Hodorkovski smije vratiti u Rusiju, no on smatra da mu ništa ne jamči da će je moći ponovno napustiti.


Ruski Vrhovni sud objavio je u srijedu da će razmotriti dvije presude protiv bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog, uključujući onu zbog koje se ne može vratiti u Rusiju unatoč predsjedničkom pomilovanju.

Hodorkovski zatražio vizu Švicarske: Ondje drži najmanje 166 MILIJUNA eura

Vezani članci Nataša Bekvalac (Foto: Instagram) Bivši suprug srpske pjevačice proglašen krivim nakon što ju je brutalno pretukao u njezinu domu! Nasilje, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/Pixsell) Oca monstruma (80) koji je godinama silovao svoje kćeri stigla pravda: Podvodio ih kolegama, tjerao da opće sa psom

Nakon više od desetljeća provedenog u zatvoru, Hodorkovski je u petak neočekivano pomilovan i pušten na slobodu i od tada se nalazi u Berlinu.

Kremlj tvrdi da se smije vratiti u Rusiju, no on smatra da mu ništa ne jamči da će je moći ponovno napustiti. Ne želi se vratiti dok god vrijedi sudska odluka da mora platiti 521 milijuna dolara poreza. S obitelji planira živjeti u Švicarskoj.

Glasnogovornik Vrhovnog suda rekao je da će sud u iduća dva mjeseca razmotriti presude iz 2005. i 2010. donesene zbog načina na koji je Hodorkovski upravljao svojom bivšom naftnom kompanijom Yukos, na osnovi preporuka Europskog suda za ljudska prava.

Sud u Strasbourgu ocijenio je u srpnju da je prvi sudski postupak protiv Hodorkovskog bio legitiman, ali smatra da je suđenje bilo nepravedno a presuda neopravdana.

Hodorkovski je kazao da pozdravlja odluku Vrhovnog suda i nada se da će pomoći da njegov bivši poslovni partner Platon Lebedev bude pušten na slobodu prije isteka kazne u svibnju.

Hodorkovski je osuđen za težak financijski kriminal u dva suđenja koja su kritičari Kremlja ocijenili dijelom političke kampanje da ga se kazni zbog opiranja Putinu i oduzme naftno carstvo, ali i kao znak upozorenja drugim oligarsima da budu poslušni. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook