Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je posljedica američkog pritiska'

VIDEO: Ruski 'trgovac smrti' stigao u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osumnjičeni ruski trgovac oružjem Viktor But (43) posebnim je čarter zrakoplovom iz Tajlanda prevezen u New York.

Tajlandska vlada u utorak je potvrdila odluku suda u Bangkoku i nakon dvije godine pravnih bitaka odobrila Butovo izručenje Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PAO NAJVEĆI NARKOBOS U akciji stoljeća uhićen najtraženiji trgovac drogom: Tajno sklonište u džungli zaštićeno s osam sigurnosnih prstenova tražilo čak 500 vojnika Slika nije dostupna AGENTI OKRUŽILI KUĆU FBI pretražuje kuću ruskog oligarha Deripaske. Bio je pod istragom zbog pranja novca

But, bivši sovjetski vojni pilot, poznat po nadimku 'trgovac smrti', optužen je za prodaju oružja koja se koriste u sukobima u Africi, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi. U SAD-u ga očekuje suđenje pod optužbom za urotu za prodaju oružja terorističkoj organizaciji za uporabu pri ubijanja Amerikanaca. Kolumbijski FARC je na američkom popisu terorističkih organizacija.

'Njegovo izručenje je pobjeda vladavine prava'

'Viktor But je optužen u Sjedinjenim Državama, ali njegovo navodno trgovanje oružjem i podupiranje oružanih sukoba izazivali su zabrinutost diljem svijeta. Njegovo izručenje pobjeda je vladavine prava', priopćio je američki ministar pravosuđa Eric Holder.

But je cijelo vrijeme tvrdio da je nevin, da je običan 'poslovni čovjek', a Amerikanci ga optužuju da je godinama uspijevao zaobilaziti međunarodne sankcije oko prodaje oružja. Film 'Gospodar rata' iz 2005. godine, u kojemu glumi Nicolas Cage, inspiriran je Butovom biografijom.

Rusija osudila izručenje

Rusija je osudila izručenje navodnoga krijumčara oružja priopćivši da je tajlandska vlada podlegla političkim pritiscima izvana. 'To nezakonito izručenje posljedica je američkoga političkog pritiska bez presedana', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Dodali su kako je žalosno što su tajlandske vlasti popustile političkim pritiscima iz inozemstva i provele nezakonitu odluku. 'S pravnog stajališta, ta se odluka ne može objasniti i opravdati', navodi se u priopćenju i dodaje da će 'Rusija zaštititi prava svojeg državljanina Viktora Buta'.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley rekao je kako ne vjeruje da će to izručenje imati učinka na ukupne odnose SAD-a i Rusije, koje je okarakterizirao kao 'široke i duboke', vođene nacionalnim interesima dviju zemalja. 'Izručenje je potpuno u skladu s našim bilateralnim sporazumima s Tajlandom i s međunarodnim pravom', dodao je Crowley.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene