Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatska katastrofa?

'U sljedećih 20 godina vremenske anomalije će se udvostručiti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I stručnjaci i građani iznenađeni su čudnim vremenom.

Toplo vrijeme, kakvo je bilo ovoga Božića, u Rusi ne pamte. Dok u Australiji toplinski val stvara probleme, s druge strane, u Americi su zabilježene rekordno niske temperature.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Oblaci i kiša još će kratko potrajati, a doznajte hoće li na Uskrs zasjati sunce Davorka Muškardin i Valentina Baus ledeni val Niske temperature problematične su za dvije skupine, dobro pripazite na znakove pothlađenosti: "U tom slučaju već treba reagirati"

Stručnjak Aleksej Kokorin, inače voditelj klimatskog programa Svjetskog fonda za zaštitu prirode, vjeruje da će ekstremni vremenski uvjeti postati sve češći tijekom sljedećih nekoliko desetljeća.

'Cirkulacija zračnih masa sve je intenzivnija i umjesto uobičajenog vremena tijekom cijelog ljeta ili zime imamo razdoblje hladnog vremena pa razdoblje toplinskog vala',objasnio je Kokorin te dodao da se neki ekstremi mogu pripisati prirodnim klimatskim fluktuacijama Zemlje, piše The Voice of Russia.

Meteoropati čuvajte se! Vrhunac južine tek stiže

Ipak, kaže Kokorin, ljudi imaju ključnu ulogu u zagađenju atmosfere i snaženju učinka stakleničkih plinova i sve ćešće ćemo se u budućnosti morat nositi s posljedicama prirodnih katastrofa. 'Broj prirodnih katastrofa se udvostručio u proteklih 15 godina. 2012. godina bila je rekordna, dok je u 2013. broj bio ipak nešto niži. 2011. godine prirodne su katastrofe bile na rekordno niskoj razini. Moramo shvatiti da će se broj prirodnih fenomena vjerojatno udvostručiti u sljedećih 20 godina', kazao je Kokorin.

Ipak, kazao je kako ne treba očekivati klimatsku katastrofu, ali upozorava da bi se trebalo usmjeriti na goruće probleme poput rasta razine mora. Dodao je i kako bi globalni problem idućih desetljeća mogla postati nestašica pitke vode što bi moglo rezultirati selidbom čak milijardu ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene