Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Misterij za kojeg nitko ne zna kako je nastao.


Ekipa ruskih stručnjaka uspjela je zaviriti i snimiti ogromne kratere u zemlji na sibirskom poluotoku Jamal. Najveći od kratera, dubok 60 metara, otkriven je prije godinu dana. Brojna su nagađanja o tome zbog čega su nastali - kao posljedica udara meteora pa do pričao o izvanzemaljskim aktivnostima.

'Stvarno sam bio šokiran kada sam prvi puta vidio te rupe. Najveća je toliko velika da u nju stane zgrada od 25 katova', ispričao je za RT Vitaly Buzuev, stručnjak za geologiju i geofiziku koji je bio na Jamalu kako bi proučavao misteriozne rupe u zemlji.

Stanovnici koji žive na Jamalu ne traže objašnjena njihova nastanka.

'Žele vjerovati da to ima neke veze s drugim svjetovima. Vjeruju da se dogodilo nešto nesvakidašnje, ali za to ne traže znanstvena objašnjenja', ispričao je Buzuev.

Vezani članci Meteor (Foto: Screenshot/YouTube) Ljudi diljem Sibira uspjeli snimiti meteor kako para nebo Mihail Popkov (Foto: AFP) Silovao pa čekićem i sjekirom ubio 56 žena: Dvostruka doživotna kazna jednom od najgorih serijskih ubojica

VIDEO Počinje istraživanje misterioznog kratera na 'kraju svijeta'!

Znanstvenici pak vjeruju kako neobičan fenomen ima veze s nalazištima plina.

'U zemlji se nalaze tzv. spremišta plina koji zbog gravitacije izlazi na površinu kroz pukotine', pojasnio je Buzuev.

No, ono što i za njih ostaje tajna je - zašto su svi krateri perfektno okrugli, čak i deseci manjih koji su otkriveni oko velikih.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook