Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Misterij za kojeg nitko ne zna kako je nastao.


Ekipa ruskih stručnjaka uspjela je zaviriti i snimiti ogromne kratere u zemlji na sibirskom poluotoku Jamal. Najveći od kratera, dubok 60 metara, otkriven je prije godinu dana. Brojna su nagađanja o tome zbog čega su nastali - kao posljedica udara meteora pa do pričao o izvanzemaljskim aktivnostima.

'Stvarno sam bio šokiran kada sam prvi puta vidio te rupe. Najveća je toliko velika da u nju stane zgrada od 25 katova', ispričao je za RT Vitaly Buzuev, stručnjak za geologiju i geofiziku koji je bio na Jamalu kako bi proučavao misteriozne rupe u zemlji.

Stanovnici koji žive na Jamalu ne traže objašnjena njihova nastanka.

'Žele vjerovati da to ima neke veze s drugim svjetovima. Vjeruju da se dogodilo nešto nesvakidašnje, ali za to ne traže znanstvena objašnjenja', ispričao je Buzuev.

Vezani članci Urušavanje balkona Za dlaku izbjegle urušavanje balkona, centimetri su ih dijelili od bolne nesreće Avion, ilustracija Pulska zračna luka dočekala prve ovogodišnje putnike iz Rusije: ''Popunjenost prvog leta je bila iznad očekivanja''

VIDEO Počinje istraživanje misterioznog kratera na 'kraju svijeta'!

Znanstvenici pak vjeruju kako neobičan fenomen ima veze s nalazištima plina.

'U zemlji se nalaze tzv. spremišta plina koji zbog gravitacije izlazi na površinu kroz pukotine', pojasnio je Buzuev.

No, ono što i za njih ostaje tajna je - zašto su svi krateri perfektno okrugli, čak i deseci manjih koji su otkriveni oko velikih.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook