Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prikupljanje podataka

Ruski špijunski avioni iznad SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se da će Rusija zatražiti dozvolu da koristi visokotehnološke špijunske avione iznad SAD-a.

Ruski špijunski avioni za koje će biti poslan zahtjev da nadlijeću SAD, opremljeni su digitalnim kamerama za koje se američki dužnosnici boje da bi se mogle koristiti da Moskvi pomognu u prikupljanju osjetljivih obavještajnih podataka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka se reakcija Rusije Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Rusima je već dopušteno da šalju nadzorne letove iznad SAD-a u sklopu Sporazuma o Otvorenom nebu, koje dopušta svim zemljama potpisnicama, kojih je 34, uključujući i Rusiju i SAD da provode nenaoružane nadzorne letove, javlja Sky.

Cilj sporazuma iz 2002. je da potakne transparentnost vojnih aktivnosti i pomogne u nadzoru kontrole oružja i drugih dogovora. Ali, vojni i obavještajni službenici SAD-a kažu kako se boje da Rusija iskorištava ove mogućnosti.

'Ovaj sporazum je za Rusiju ključna sastavnica prikupljanja obavještajnih podataka. A većinom je usmjerena na SAD', smatra američki vojni zapovjednik Cecil D. Haney.

'Osim što mogu nadlijetati vojna područja, Rusi također mogu nadlijetati i prikupljati podatke o ministarstvu obrane i nacionalne sigurnosti ili o ključnoj nacionalnoj infrastrukturi', dodaje Haney.

U međuvremenu, kaže Steve Rademaker, bivši državni tajnik u uredu za kontrolu oružja i uredu za međunarodnu sigurnost i neširenju oružja, Rusija je prihvatila niz mjera koje nisu u duhu dogovora.

Rusija je na primjer, nametnula restrikcije nadzora iznad Moskve. Drugi službenici su izrazili zabrinutost, govoreći da su točne mjere opreza na snazi kako bi se osiguralo da su sigurne sve potpisnice. One uključuju zahtjev za potpisnika da se dijele sve informacije prikupljene kod 33 zemlje.

'Jedna od prednosti Sporazuma o Otvorenom nebu jest da točno znamo što Rusija snima, jer slike mora podijeliti s nama', objašnjava Rose Gottemoeller, državna dužnosnica iz ureda za kontrolu oružja i međunarodne sigurnosti.

Ruski zahtjev potpisnice ugovora još nisu vidjele. A sve dolazi u vrijeme kada je pojačana napetost između Rusije i SAD-a, prvenstveno zbog ruskih akcija u Siriji i Ukrajini.

Američki avioni morali su presresti ruske bombardere u brojnim prigodama tijekom posljednjih nekoliko godina, koji su letjeli preblizu američkog teritorija ili vojne opreme SAD-a.

Potpisnice Sporazuma o Otvorenom nebu su Belgija, Bjelorusija, BiH, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Hrvatska, Island, Italija, Kanada, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, SAD, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene