Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održao presicu

Lavrov Ameriku usporedio s Napoleonom i Hitlerom: "Nuklearni rat nije u glavama Rusa. Zelenski vodi režim u kojem neonacisti cvjetaju"

Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP) Foto: Afp
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je presicu na kojoj je usporedio SAD s Hitlerom i Napoleonom.

Lavrov je govorio o ratu Rusije i Ukrajine, a osvrnuo se i na Amerikance.

Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

"Oni diktiraju Nijemcima što je dobro za europsku energetsku sigurnost i govore da ima taj plinovod (Sjeverni tok 2) ne treba i da će biti osigurani opskrbom iz SAD-a, koja je nekoliko puta skuplja", naveo je i dodao da Amerikanci pokušavaju svima nametnuti vlastiti pogled na budućnost Europe.

"Napoleon i Hitler imali su za cilj staviti cijelu Europu pod svoju kontrolu. Sada Amerikanci imaju Europu pod kontrolom. I vidimo da je ova situacija doista pokazala kakvu ulogu EU igra u globalnoj situaciji", rekao je Lavrov.

Kako je rekao - u filmovima postoji "apsolutno zlo i apsolutno dobro". Ističe da je globalna slika u sličnom stanju. Dodaje kako vjeruje da će "histeriji biti kraj".

Lavrov je kazao da će Rusija sjesti s Ukrajinom za stol kako bi pregovarali, "ali samo pod jednim uvjetom - da moraju pregovarati ravnopravne strane".

O nuklearnom oružju

Novinari su ga pitali - može li uvjeriti svijet da Rusija neće rasporediti nuklearno oružje, kao što se strahovalo otkako je Vladimir Putin odlučio staviti snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti.

"Imamo vojnu doktrinu koja opisuje perimetre i uvjete za primjenu ili raspoređivanje nuklearnog oružja", naveo je Lavrov i osvrnuo se na komentare Liz Truss i američkog predsjednika Joea Bidena o toj temi. Rekao je da misli o nuklearnom ratu "nisu u glavama Rusa".

Tvrdi da je Truss "rekla da je spremna za sukob između Rusije i NATO-a". Navodi da je Biden govorio o Trećem svjetskom ratu o kojemu se govori kako može biti jedino nuklearni.

"Ali želio bih istaknuti da su to izjave zapadnih političara, oni ponavljaju 'nuklearni rat', to nije u glavama Rusa", istaknuo je Lavrov.

"Nećemo dopustiti da nas neke provokacije debalansiraju, izvedu iz ravnoteže, ali ako počnu pravi rat protiv nas - onda moraju dobro razmisliti", upozorio je.

Komentirao ukrajinski otpor

Otpor Ukrajine nazvao je "kijevskim neonacističkim režimom".

Rekao je: "Ako pažljivo pogledate, Europa i SAD pokušavaju zatvoriti sve medije iz Rusije koji prate što se događa u Ukrajini, kako se razvija specijalna vojna operacija i kako se ukrajinska vojska, posebno nacistički bataljoni, ponašaju prema svojim civilima".

Tvrdi da ukrajinski vojnici "pljačkaju civile dok se povlače" u Donbasu, "uzimaju automobile od ljudi - oni su samo pljačkaši". U drugim područjima rekao je da se "civili koriste kao živi štit".

Upitan o Volodimiru Zelenskom, Lavrov je kazao da mu je teško razumjeti kako je Ukrajinac vođa režima u kojem "neonacisti cvjetaju".

Osvrnuo se na ubijanje civila

Novinari su ga pitali priprema li obranu za eventualno suđenje za ratne zločine, nakon što je Međunarodnom kaznenom sudu stigla ukrajinska tužba protiv Rusije.

Lavrov je odgovorio: "Ne opravdavam nikakve radnje koje dovode do smrti civila, ali nismo mi izmislili izraz 'kolateralna žrtva' – to su izmislili naši zapadni partneri iz svojih avantura u Iraku, Libiji i tako dalje."

Novinari su spomenuli djecu koja su ubijena u ruskim granatiranjima u posljednjih nekoliko dana.

Lavrov je uzvratio: "Ovo je poput chat emisije - ako želite čuti moj stav, vrlo sam ga detaljno objasnio, uključujući humanitarni aspekt operacije".

"Međutim, razumijem da ćete izvještavati na način na koji to želite, ali zapamtite da i novinari imaju savjest – sjetite se kako ste se ponašali zadnjih osam godina kada su tisuće djevojaka i žena ubijene u Donbasu od strane režima u Kijevu", dodao je.

O ratu u Ukrajini iz minute u minutu čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene