Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ruski izbori nisu bili ni demokratski, ni pošteni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina slavi svoju veliku pobjedu na izborima održanima u nedjelju, zapadni promatrači izjavljuju da ruski parlamentarni izbori nisu bili slobodni, pošteni, niti demokratski.

Tako je povjerenica EU-a za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner rekla novinarima da želi pričekati izvješća promatrača izbora prije nego što prokomentira same izbore, ali da su prije izbora bili očiti problemi.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) Razgovarao sa Zelenskijim Putin otvoren za mirovne pregovore s Ukrajinom Predsjednica u New Yorku (Foto: Dnevnik.hr) Radni posjet SAD-u Predsjednica se susrela s Lavrovim u New Yorku, no konkretna datuma Putinova dolaska u Hrvatsku još nema

'Vidjeli smo neka kršenja temeljnih prava, naročito slobode govora i okupljanja', istaknula je.

Zajednička promatračka misija OESS-a i Vijeća Europe priopćila je da izbori 'nisu bili pošteni i nisu ispunili puno kriterija OESS-a i Vijeća Europe i standarde demokratskih izbora', dodajući da je bilo puno prijava o pritiscima na oporbu.

Glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg izjavio je da ruski parlamentarni izbori nisu bili slobodni, pošteni niti demokratski.

'Nedvojbeno je da prema našim standardima to nisu bili slobodni, pošteni niti demokratski izbori', kazao je.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao je da ovi izbori nisu bili nikakvo iznenađenje jer je željeni rezultat bio vjerojatno manje-više osiguran uz pomoć nacionalnih TV postaja i takozvanih administrativnih sredstava.

'Ova izborna kampanja bila je ilustracija onoga što određene
ideologije u Kremlju nazivaju upravljačkom demokracijom. Naglasak je na prvom dijelu tog koncepta', rekao je.

Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis izrazio je zabrinutost zbog zaključka parlamentarnih promatrača Vijeća Europe i OESS-a, ali je rekao da nije iznenađen budući da su nedostaci koje su kritizirali promatrači, kao što su pristranost medija i izborni zakon, unaprijed bili poznati.

Glasnogovornik američkog Nacionalnog vijeća sigurnosti Gordon Johndroe pozvao je ruske vlasti da istraže navode o nepravilnostima na dan izbora.

Igor Borisov iz ruskog Središnjeg izbornog povjerenstva izjavio je da su navodi OESS-a i Vijeća Europe neutemeljeni i da povjerenstvo nije primilo nikakva službena izvješća tih organizacija.

'Mislim da se ti zaključci temelje na izjavama onih političkih
čelnika koji nisu zadovoljni izbornim rezultatima svojim stranaka', rekao je Borisov.

Predsjednik Vijeća Federacije, gornjeg doma parlamenta, Sergej Mironov odbacio je negativne ocjene zapadnih promatrača i poručio im da pogledaju 'kod sebe što se događa, u SAD-u - tvrđavi demokracije - i u drugim zemljama, a onda dođite i učite'.

Istodobno, misije promatrača Zajednice neovisnih država i
Šangajske organizacije za suradnju ocijenile su da su izbori za Dumu bili demokratski i slobodni i da su bili u skladu s ruskim zakonima i međunarodnim obvezama.

Šef misije ZND-a Nauriz Ajdarov je rekao da su na izborima u Rusiji bili osigurani potrebni pravni i organizacijski uvjeti za otvoreno i slobodno glasovanje i da su 'isključena bilo kakva diskriminirajuća ograničenja'.

Promatrači Šangajske organizacije, u čijem su sastavu Rusija, Kina, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, izjavili su da nije bilo značajnijih nepravilnosti na izborima za peti saziv ruske Dume koje bi utjecale na rezultate glasova te da su izbori bili 'legitimni, slobodni, otvoreni...'.

Prema privremenim rezultatima nakon prebrojanih 98 posto glasova Ujedinjena Rusija je osvojila 64,1 posto glasova, Komunistička partija 11,6 posto glasova, a nacionalistička Liberalno demokratska stranka Rusije Vladimira Žirinovskog 8,2 posto. Prokremaljska Pravedna Rusija također je prešla izborni prag od 7 posto osvojivši 7,8 posto glasova. Ostale stranke nisu prešle izborni prag.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene