Gazprom (Foto: AFP)
Gazprom (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruska tvrtka Gazprom gradit će tvornicu ukapljenog plina u Zvorniku u istočnoj Bosni a sporazum o tome u subotu su u Banjoj Luci potpisali predstavnici vlade Republike Srpske i ruskog naftnog koncerna uz sudjelovanje veleposlanika Rusije u Bosni i Hercegovini Petra Ivancova i predsjednika RS Milorada Dodika.


Ruska tvornica u istočnoj Bosni gradit će se u suradnji s entitetskom tvrtkom za promet plinom Gas-Res a cijela investicija procijenjena je na oko 70 milijuna eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Ruski plinovodi idu dalje bez obzira na sankcije Slika nije dostupna Iz Drine izvučeno tijelo slovenskog skakača

"Ovo je važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa RS i Rusije", kazao je veleposlanik Ivancov podsjećajući kako u tom entitetu već djeluju ruska Sberbanka i naftna tvrtka Zarubežnjeft koja je ujedno vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Upravnog odbora "Gazprom SPG Technology" Aleksej Konstantinovič Kahidze podsjetio je kako je ukapljeni plin diljem svijeta važan nadomjestak drugim izvorima energije pa bi tako trebala pomoći i u slučaju RS.

Ukapljeni pin proizveden u Zvorniku trebao bi biti distribuiran uglavnom na tržište tog entiteta. U RS, za raziliku od Federacije BiH, plinska mreža gotovo da ne postoji a njena gradnja se tek planira no isključio oslanjanjem na prirodni plin koji se nabavlja iz Rusije.

Vlasti RS opetovano su odbijale sve zahtjeve tvrtke BH Gas koja upravlja glavninom plinske mreže u BiH da se država poveže na europsku plinsku mrežu spajanjem na magistralni plinovod kod Slavonskog Broda. (Hina)