Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruski bombarderi TU-160 testiraju rakete u Atlantiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je danas poslala dva bombardera u Biskajski zaljev, u vode nedaleko od francuske i španjolske obale Atlantika, sa zadaćom testiranja raketa, što se smatra najvećim pomorskim vježbama u tom području od razdoblja Sovjetskog Saveza.

Ispaljivanje raketa nedaleko od obala dviju zemalja članica NATO-a, posljednji je u nizu poteza kojim Moskva teži demonstrirati vojnu moć na svjetskoj sceni.

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps) Ošetećeno nekoliko zgrada Kakva blamaža! Sjeverna Koreja ispalila raketu i slučajno pogodila svoj grad

Ruski bombarderi sudjeluju u vojnim vježbama u koje su uključeni i nosači zrakoplova, ratno brodovolje i lovci na podmornice iz sastava Sjeverne i Crnomorske flote.

Agencija Reuters napominje da se vojne vježbe u Atlantiku održavaju upravo u tijeku izborne kampanje za novog ruskog predsjednika koji treba naslijediti Vladimira Putina.

"Danas su dva strateška bombardera Tu-160 krenula na vježbe u Biskajski zaljev i ... izvest će određen broj misija te lansirati taktičke rakete", stoji u priopćenju ruskih zrakoplovnih snaga.

Zasad NATO nije komentirao tijek ruskih vojnih vježbi.

Predsjednik Putin, nekadašnji ruski obavještajac, koji odrađuje svoj drugi, a po ustavu i zadnji predsjednički mandat, radio je na izgradnji i poboljšanju ruskih oružanih snaga težeći Rusiji stvoriti ugled na međunarodnoj vojnoj sceni.

Neki analitičari ipak napominju da je ruski vojni proračun u
apsolutnim vrijednostima znatno ispod vojnih izdvajanja Kine, Velike Britanije ili Francuske, a manji je od desetine vojnog proračuna Sjedinjenih Država.

Disciplina je još uvijek velik problem u ruskim oružanim snagama, koje treba izgraditi nakon rasula nastalog raspadom bivšeg Sovjetskog Saveza. Teškoće u toj zadaći su zastarjela oprema i vojna obveza.

Rusija je prošlog mjeseca najavila da će u Sredozemno more ući 11 njezinih brodova i 47 zrakoplova, a zatim će uploviti u Atlantski ocean na vježbe.

"Ovo su najveće vježbe takve vrste od sovjetskog razdoblja", kazao je glasnogovornik ruske mornarice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene