Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP)
Raketa, ilustracija (Foto: BRUCE WEAVER / AFP) Foto: BRUCE WEAVER / AFP

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom izvijestila je rano u subotu da je pet njenih djelatnika poginulo u nesreći tijekom testiranja na vojnom poligonu na sjeveru Rusije, javila je novinska agencija RIA.


Do nesreće je došlo tijekom testiranja raketnog motora s tekućim pogonom, prenijela je agencija pozivajući se na Rosatom.

Vezani članci Aleksej Navaljni u Rusiji Aleksej Navaljni sletio u Rusiju pa ga odmah priveli, na moskovskom aerodromu uhićeni i njegovi pristaše Ilustracija Ruski teretni brod potonuo u blizini turske obale, u tijeku akcija spašavanja posade

Nuklearna agencija je izvijestila i da je u nesreći još troje članova njihova osoblja zadobilo ozljede različitog stupnja, uključujući opekotine te da su podvrgnuti potrebnom medicinskom tretmanu u specijaliziranim ustanovama.

Ruske vlasti ranije su priopćile da su u incidentu poginule dvije osobe i da je obližnji grad objavio porast razine radijacije kada je u četvrtak raketni motor eksplodirao na mjestu testiranja u regiji Arhanđelsk.

Vlasti su priopćile da su bile prisiljene zatvoriti dio zaljeva u Bijelom moru za pomorski promet.

Lokalni mediji izvijestili su da stanovnici tog područja nakon nesreće nabavljaju jod koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Rusko Ministarstvo obrane dalo je nekoliko detalja o nesreći. Iako je ministarstvo u početku reklo da se nikakve štetne kemikalije ne ispuštaju u atmosferu i da su razine zračenja nepromijenjene, vlasti u obližnjem gradu Severodvinsk izvijestile su o, kako su opisale, kratkom skoku zračenja.

Nema službenog objašnjenja zašto bi takva nesreća prouzrokovala porast zračenja, navodi Reuters.

Ta agencija piše i da je izjava o zračenju koju je grad Severodvinsk dao u petak bez objašnjenja nestala s interneta.

Prenose i izjavu neimenovanog mornaričkog časnika koji je za list Kommersant kazao da se nesreća mogla dogoditi na mjestu testiranja na moru i da bi eksplozija rakete mogla prouzrokovati izlijevanje toksičnog goriva.(Hina)