Polarni medvjed (Foto: AFP)
Polarni medvjed (Foto: AFP) Foto: AFP

Zbog "invazije" polarnih medvjeda proglašeno je izvanredno stanje u arktičkom arhipelagu Novoj Zemlji u Rusiji, izvijestili su lokalni mediji u subotu.


Medvjedi su se u prosincu počeli okupljati u blizini ljudskih naselja na otocima u Arhangelskoj regiji, izvijestila je tiskovna agencija TASS, a najmanje 52 medvjeda uočena su u blizini naselja Belušja Guba.

Vezani članci Sergej Rjabkov, zamjenik šefa ruske diplomacije Rusija promijenila stav o proširenju NATO saveza: "Ovo je isključivo destabilizacijski faktor" Moskva Ne može platiti dugove, a pliva u novcu: Pet znakova da Rusija odolijeva sankcijama

Na području naselja stalno je bilo između šest i deset medvjeda, a bilo je i slučajeva da su medvjedi napadali ljude i ulazili u stambene zgrade i urede, izvješćuje agencija.

"Izvanredno stanje proglašeno je zbog masovne invazije polarnih medvjeda u stambenim naseljima”, objavila je regionalna vlada Arhangelska u priopćenju.

"Stanovnici, škole i vrtići podnose brojne usmene i pismene žalbe tražeći sigurnost u naselju“, dodaje se. „Ljudi se boje napustiti domove i njihove su dnevne rutine prekinute. Roditelji se boje pustiti djecu u školu ili vrtić", objašnjava se.

U blizini vrtića postavljene su dodatne ograde i korištena su specijalna vozila za vojno osoblje i zaposlenike koji dolaze na posao, navodi TASS.

Međutim, medvjede nisu odvratile sirene upotrijebljene da ih zaplaše, kao ni patrolni automobili i psi.

Na arhipelag su poslani stručnjaci kako bi ih spriječili u napadu na ljude, ali državna agencija za zaštitu okoliša nije dala dozvolu da se puca na medvjede koji su ugrožena vrsta.

Zbog topljenja arktičkog leda životinje sve više migriraju prema jugu u potrazi za hranom na kopnu.

"U Novoj Zemlji sam od 1983. godine, ali nikada nije bilo toliko polarnih medvjeda u blizini", izjavio je lokalni dužnosnik Viganša Musin napomenuvši da je trenutno 50 medvjeda u blizini ljudskih naselja. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju