Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deportacija djece

Poznata su 43 kampa za preodgoj ukrajinske djece prema ruskim standardima: Nudi ih se na posvajanje u zamjenu za novac

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, posjetio je lokacije u južnoj Ukrajini u sklopu svoje istrage o deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.

Karim Khan, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda otputovao je u južnu Ukrajinu u četvrtak, 2. ožujka, kako bi posjetio lokacije povezane s navodima o deportaciji ukrajinske djece. Khan je posljednjih godinu dana istraživao zločine počinjene u Ukrajini, a početkom ovog tjedna započeo je svoj četvrti posjet toj zemlji.

"Vrlo je važno za ukrajinsko društvo, posebno za buduće generacije, da se možete usredotočiti na slučajeve deportacije naše djece", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tužitelju tijekom sastanka održanog na početku posjeta 28. veljače.

Nekoliko izvora je reklo za Le Monde da tužitelj razmatra izdavanje naloga za uhićenje u bliskoj budućnosti.

Od početka rata 24. veljače 2022., nevladine organizacije i istraživači dokumentirali su program deportacije i prisilnog posvajanja ukrajinske djece u Rusiju. U izvješću objavljenom u studenom 2022. Amnesty International objasnio je da se djeca koja su ostala siročad ili su odvojena od svojih obitelji kao rezultat borbi nude ruskim obiteljima u zamjenu za plaćanje.

Od 3. ožujka, 16.221 dijete je navodno deportirano s ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusiju, prema Nacionalnom uredu za informiranje, ukrajinskom vladinom tijelu koje vodi evidenciju o ratnim zarobljenicima i nestalim civilima.

Moskva ne krije svoje akcije

Moskva to, štoviše, ni ne skriva. Vlasti idu toliko daleko da tvrde da ova politika služi pravednom cilju. Rusija je tvrdila da njezina humanitarna akcija štiti i spašava siročad i napuštenu djecu.

Već 11. ožujka 2022. ruska povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova, zajedno s vlastima samoproglašenih republika Luhansk i Donjeck, počela je organizirati prijevoz djece u Rusiju. U svibnju je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret za olakšavanje pristupa ruskom državljanstvu za Ukrajince, a poduzete su i radnje za promicanje posvajanja i integracije djece. U izvješću objavljenom sredinom veljače, istraživači sa Sveučilišta Yale primijetili su postojanje 43 kampa "s ciljem preodgoja ukrajinske djece prema ruskim obrazovnim standardima".

<cms_videogallery id="76950

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene