Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požari i uništeni usjevi

VIDEO: Rusijom haraju povijesne suše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusiju je pogodio jedan od najvećih valova vrućina u povijesti.

Najveća suša u posljednjih 130 godina uništila je usjeve. Suša je uništila više od devet milijuna hektara, što čini petinu ukupnog ovogodišnjeg usjeva. Centralni dio europske Rusije, regija Volge, sjeverni Ural i Sibir također je pogodila za ta područja nezamisliva vrućina, koja je započela krajem lipnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Temperatura se znatno penje, meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend Slika nije dostupna Velika zabrinutost Jednom od najposjećenijih mjesta u Europi prijeti nova suša: "Treba nam 50 dana kiše"

Temperatura se često penjala i do 40 Celzijevih stupnjeva u hladu. Slične temperature zabilježene su samo pet puta, 1919., 1920., 1936., 1938. i 1972.godine.

>> FOTO: Mi se kuhamo, a Rusi su 'u fižideru'

Ivan Sidorov samo je jedan od poljoprivrednika koji se suočavaju s problemom propalih usjeva. 'Situacija je jako teška, pogotovo ako vlada neće pomoći', rekao je. Procjenjuje se da je zbog suše izgubio oko 500.000 eura. Neka su sela ostala bez vode pa mještani po nju moraju u kilometrima udaljene gradove.

Kako kiša nije padala tjednima mještani su počeli čak i plaćati mise na kojima mole za kišu.

No propadanje usjeva nisu jedine muke s kojima se susreću stanovnici dijelova Rusije koje su pogodile vrućine, s njima dolaze i veliki šumski požari, a do sada je izgorjelo oko 26.000 hektara.

Svakodnevno utapanje pijanih Rusa

Zbog nesnosnih vrućina mnogi Rusi osvježenje traže u jezerima. Međutim, u vodu skaču pijani pa ih se svakodnevno utopi najmanje desetak. Skupina pijanaca, među kojima ima i djece, pune su obale jezera u glavnome gradu Rusije u kojem je temperatura dosezala i do 37 stupnjeva.

>> Rusija: Zbog vrućine i alkohola 300 ljudi se utopilo u jednom tjednu

'Rusko ministarstvo za hitna stanja zabrinuto je zbog trenutačne situacije. Samo jučer utopilo se 49 ljudi, među njima i dvoje djece', rekao je Vadim Serjogin, voditelj jednoga ureda u tom ministarstvu. Samo u lipnju diljem Rusije utopilo se više od 1.200 ljudi, rekao je Serjogin te dodao kako su se 233 osobe utopile u razdoblju od samo tjedan dana.

'Većina utopljenika bila je pijana', rekao je. 'Djeca su umrla jer odrasli nisu pazili na njih.' Po njegovim riječima, najgori slučaj dogodio se prošli tjedan na Azovskome moru na jugu Rusije. Šestero djece utopilo se jer su zaposlenici ljetnoga kampa koji su ih čuvali, bili pijani. (A.E./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene