Ruska vojska je u subotu u sklopu velikih manevara Istok-2018 u Sibiru na Dalekom istoku počela vježbe u Japanskom moru, što zabrinjava Tokio koji strahuje od jačanja ruske vojne nazočnosti.

Galerija


U vježbama u subotu na vojnom terenu za obuku Kler u Primorskom kraju na istoku Rusije mornaričko pješaštvo je simuliralo zauzimanje obale uz pomoć zrakoplovstva i topništva.

Vezani članci Predsjednica u New Yorku (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica se susrela s Lavrovim u New Yorku, no konkretna datuma Putinova dolaska u Hrvatsku još nema Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Senator Rand Paul dostavio Trumpovo pismo Putinu: "Pismo naglašava važnost daljnjeg rada u suzbijanju terorizma"

"Posebnost ove vježbe je sudjelovanje mornaričkog pješaštva, zrakoplovstva, brodova Pacifičke flote i topništva", objasnio je general Dmitri Kovalenko.

Više od 200 vojnika i 30 vozila sudjeluje u vježbama u sklopu velikih manevara Istok-2018 koji se odvijaju od 11. do 17. rujna uz sudjelovanje Kine.

Japan je zabrinut zbog sve veće vojne nazočnosti Rusije u toj regiji i posebice na Kurilskim otocima, koje je Sovjetski Savez okupirao nakon Drugog svjetskog rata. Japan na njih polaže pravo i dvije zemlje zbog toga nisu sve do sada potpisale mirovni sporazum.

Ukupno oko 300.000 vojnika, 36.000 vozila, 1000 zrakoplova i 80 brodova sudjeluje u manevrima Istok-2108, najvećim u ruskoj povijesti.

Predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak nazočio vježbama i obećao i dalje jačati rusku vojsku i opremati je najmodernijim oružjem i opremom u kontekstu stalnih napetosti sa Zapadom. Iako ruska vojska spominje dugo pripremane vježbe i njihovo obrambeno obilježje, NATO je upozorio na vježbe za sukob "velikih razmjera". (Hina)