Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istok-2018

Japan zabrinut: Rusi su vojno sve prisutniji, mornaričko pješaštvo simuliralo zauzimanje obale

Vojne vježbe ruske vojske (Foto: AFP)
Vojne vježbe ruske vojske (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Vojne vježbe ruske vojske (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Ruska vojska je u subotu u sklopu velikih manevara Istok-2018 u Sibiru na Dalekom istoku počela vježbe u Japanskom moru, što zabrinjava Tokio koji strahuje od jačanja ruske vojne nazočnosti.

U vježbama u subotu na vojnom terenu za obuku Kler u Primorskom kraju na istoku Rusije mornaričko pješaštvo je simuliralo zauzimanje obale uz pomoć zrakoplovstva i topništva.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad"

"Posebnost ove vježbe je sudjelovanje mornaričkog pješaštva, zrakoplovstva, brodova Pacifičke flote i topništva", objasnio je general Dmitri Kovalenko.

Više od 200 vojnika i 30 vozila sudjeluje u vježbama u sklopu velikih manevara Istok-2018 koji se odvijaju od 11. do 17. rujna uz sudjelovanje Kine.

Japan je zabrinut zbog sve veće vojne nazočnosti Rusije u toj regiji i posebice na Kurilskim otocima, koje je Sovjetski Savez okupirao nakon Drugog svjetskog rata. Japan na njih polaže pravo i dvije zemlje zbog toga nisu sve do sada potpisale mirovni sporazum.

Ukupno oko 300.000 vojnika, 36.000 vozila, 1000 zrakoplova i 80 brodova sudjeluje u manevrima Istok-2108, najvećim u ruskoj povijesti.

Predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak nazočio vježbama i obećao i dalje jačati rusku vojsku i opremati je najmodernijim oružjem i opremom u kontekstu stalnih napetosti sa Zapadom. Iako ruska vojska spominje dugo pripremane vježbe i njihovo obrambeno obilježje, NATO je upozorio na vježbe za sukob "velikih razmjera". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene