Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruska vlada zabranit će prodaju knjige Mein Kampf Adolfa Hitlera nakon što je tužiteljstvo zaključilo da biografija nacističkog führera krši savezne zakone protiv ekstremizma.


Knjiga će biti uvrštena na savezni popis ekstremističkih materijala zbog izražavanja 'militantnih pogleda', 'opravdavanja diskriminacije', kao i 'istrebljenja nearijevskih naroda', objavljeno je na stranici ruskog državnog tužitelja.

Vezani članci Trgovački centar, ilustracija Zbog neradne nedjelje poslodavci već počeli prijetiti otkazom: ''Ako imate smanjeni prihod počnete rezati troškove'' Bivši predsjednik Perua Martin Vizcarra Bivšem predsjedniku države i dvjema ministricama zabranili javnu dužnost jer su primili cjepivo preko reda

'Sve do sada knjizi se moglo otvoreno pristupati s određenih internetskih stranica te se slobodno prodavala u polulegalnim knjižarama', navodi se u priopćenju.

Iako u knjizi ima dijelova koji su izuzetno protužidovski i proturuski, svejedno je omiljeno štivo pojedinih skupina s ruske krajnje desnice, koje napadaju imigrante iz siromašnih dijelova središnje Azije i Kavkaza, koji dolaze u Rusiju raditi najslabije plaćene poslove, a žive u najbijednijim uvjetima.

Osim imigranata, na meti ruskih ekstremista često su i studenti iz Afrike i Azije, a za napad je dovoljan povod to što netko ne izgleda 'slavenski'. Prema SOVA-i, nevladinoj oragnizaciji iz Moskve, koja prati rastističko nasilje, u napdima iz mržnje samo je prošle godine ubijeno najmanje 60, a ozlijeđeno više od 300 osoba.