Ruski zrakoplovi (Foto: AFP)
Ruski zrakoplovi (Foto: AFP)

Gotovo 300.000 vojnika, uključeni svi vidovi vojske te kineski i mongolski vojnici kao podrška: Rusija u utorak kreće u najveće vojne manevre u svojoj povijesti, koje NATO osuđuje kao probu za "sukob velikog opsega".


Do masovnog raspoređivanja i sudjelovanja kineske i mongolske vojske u vježbama nazvanima "Vostok-2018" (Istok-2018), organiziranima od 11. do 17. rujna u istočnom Sibiru i na ruskom Dalekom istoku, dolazi u kontekstu trajnih napetosti sa Zapadom, uslijed ukrajinske krize, sukoba u Siriji i bezbrojnih optužbi za umiješanost u zapadnu politiku.

Vezani članci Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Uzbuna u Kremlju: Špijun CIA-e radio blizu Putina, a Trump se hvalio tajnim informacijama? Hrvatska vojska (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) U tri vojne vježbe u Hrvatskoj sudjelovat će 750 hrvatskih i 4500 saveznih vojnika, 60-ak zrakoplova, 800 vozila...

Ruska vojska usporedila je tu demonstraciju sile sa "Zapadom-81", vojnom vježbom u kojoj je prije gotovo 40 godina bilo mobilizirano između 100.000 i 150.000 vojnika iz Varšavskog pakta u Istočnoj Europi, što su bili najveći manevri ikada organizirani u sovjetskoj eri.

Na vježbi "Vostok-2018" će sudjelovati čitav moderni repertoar ruske vojske: rakete Iskander, sposobne ponijeti nuklearne glave, tenkovi T-80 i T-90 ili pak najnoviji borbeni zrakoplovi Su-34 i Su-35. Na moru će ruska flota rasporediti nekoliko fregata opremljenih raketama Kalibr koje su se dokazale u Siriji. (Hina)