Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Rusija je u srijedu tvrdnje da je CIA-in doušnik u predsjedničkom uredu SAD-u predao informacije o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore proglasila lažima i klevetom.


Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov to je rekao nakon izvještaja u američkim medijima, potvrđenih Reutersu iz dva izvora, da je CIA-in doušnik u ruskoj vladi 2017. povučen iz Rusije zbog straha za njegovu sigurnost.

Vezani članci Sergej Lavrov (Foto: Dnevnik.hr) Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov u samoizolaciji, odgođeni posjeti Srbiji i BiH Zoran Marinović Suradnik Dnevnika Nove TV iz žarišta trenutno najžešćeg svjetskog oružanog sukoba: "Grad je pod opsadom, neprestano se bombardiraju okolna naselja"

Američke obavještajne agencije tvrde da se Rusija miješala na izborima 2016. kako bi ojačala današnjeg predsjednika Donalda Trumpa. Moskva odbacuje te tvrdnje.

CNN je objavio, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je doušnik dao informacije iz kojih proizlazi da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio miješanje u američke izbore u korist Trumpa. "Nije imao nikakvu ulogu u takozvanom miješanju u izbore jer se to nije dogodilo", prenosi agencija Interfax Rjabkove riječi.

Nisu znali je li bivši zaposlenik doušnik

"Takve interpretacije su samo gomilanje laži jedne za drugom i množenje kleveta o nama", dodao je.

Kremlj je u srijedu objavio da nije znao je li neki od njegovih bivših zaposlenika bio doušnik CIA-e, te da ruske obavještajne agencije provjeravaju taj slučaj.

Ruske dnevne novine Kommersant pišu da se špijun možda zvao Oleg Smolenkov. On je navodno nestao sa svojom obitelji tijekom ljetovanja u Crnoj Gori u lipnju 2017.

Pet godina radio kao pomoćnik savjetnika Kremlja

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je rekao: "Mogu samo utvrditi da je taj zaposlenik postojao, da je dobio otkaz i da ne znamo je li ili nije bio špijun. To je pitanje za obavještajne agencije - one rade svoj posao".

Dva izvora koja su Reutersu potvrdila napise tvrde da su američki dužnosnici zabrinuti da su službenici Kremlja objavili ime tog pojedinca.

Dnevne novine Vedomosti pišu, pozivajući se na neimenovan izvor blizak obavještajnoj zajednici, da je Smolenkov najmanje pet godina radio kao pomoćnik savjetnika Kremlja Jurija Ušakova te da je imao pristup "vrlo osjetljivim informacijama, uključujući one obavještajne".

Nije bio visoko pozicioniran

Kremlj naglašava kako Smolenkov nije bio visoko pozicioniran dužnosnik i da nije imao pristup ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ruska novinska agencija RIA tvrdi da je posjetila kuću koja se vodi kao vlasništvo osobe imena Oleg Smolenkov u Staffordu u blizini Washingtona, u području za koje se tvrdi da je dom mnogih bivših američkih obavještajaca i zaposlenika FBI-ja.

RIA piše kako nije bilo nikakvih znakova aktivnosti unutar kuće te da nitko nije odgovorio na zvono.

Jedan od susjeda, muškarac imena Greg Tally, tvrdi da su ukućani imali ruske naglaske i da su brzo napustili to imanje nakon što se pojavio novinar, piše RIA. (Hina)