CIA-in špijun radio je u blizini ruskog predsjednika, imao je pristup tajnim informacijama i bio najbolji američki izvor u Kremlju. Mediji navode kako je riječ o Olegu Smolenkovu.

Galerija


"Oleg Smolenkov je zaista radio za predsjedničku administraciju, ali prije nekoliko godina je otpušten nakon unutarnje reorganizacije. Nije bio na visokopozicioniranoj dužnosti, nije bilo izravnog predsjedničkog imenovanja na funkciju", kaže Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Što se krije iza naglog porasta broja novooboljelih u ovoj velikoj zemlji? U posljednja 24 sata zaraženo više od 13.500 ljudi Mike Pompeo (Foto: AFP) Sastali se američki i ruski špijuni: "Nema ništa lošeg u tome"

I nije sudjelovao na sastancima s predsjednikom, kažu Rusi. Na pitanje je li bio ili ne američki agent ne odgovaraju jasno, i aferu nazivaju američkom izmišljotinom.

Međutim, tajnoviti ruski par prezimena Smolenkov živi u vrijednoj vili u blizini Washingtona. Kupili su je prije dvije godine, a prije dvije godine Smolenkov je s obitelji nestao tijekom odmora u Crnoj Gori.

"Sve priče američkih medija - tko je koga izveo, tko je spasio nekoga itd., spadaju u žanr "paklenog šunda", kaže Peskov.

Prema visokim izvorima iz Trumpove administracije, na koje se poziva CNN najvredniji američki agent izvučen je iz straha da ne bude otkriven. A razlog za taj strah, tvrde, predsjednik je Trump. On se na sastanku s ruskim šefom diplomacije pohvalio tajnom informacijom koja je stigla od američke krtice u Kremlju.

"Nitko tijekom razgovora nikome nije otkrio nikakve državničke ni nedržavničke tajne", kaže Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Lavrov kaže kako za Smolenkova nikada nije čuo. CIA kaže kako su informacijenetočne, a iz Bijele kuće ne samo da su netočne već da potencijalno ugrožavaju živote agenata.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr