Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija suspendirala članstvo u CFE-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dekretom predsjednika Vladimira Putina, Rusija je suspendirala članstvo u Sporazumu o ograničenju konvencionalnih vojnih snaga u Europi, objavio je Kremlj.

Rusija je suspendirala sudjelovanje u Sporazumu o Konvencionalnim snagama u Europi (CFE) usvojenom 1990. godine radi smanjenja broja tenkova, teške artiljerije i borbenih zrakoplova između Atlantika i ruskog planinskog lanca Ural.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Ulf Kristersson i Recep Tayyip Erdogan sastanak u Vilniusu Glavni tajnik NATO-a sazvao sastanak Erdogana i Kristerssona: "Važno je da sljedeći tjedan imamo pozitivan ishod"

Rusija je optužila Zapad jer nije raticifirana dopunjena verzija sporazuma iz 1999. godine koja u obzir uzima novo, posthladnoratovsko stanje. 

Prošlomjesečni razgovori s članicama NATO-a nisu uspjeli.

"Ako je to istina, glavni tajnik žali zbog te odluke. Saveznici taj sporazum smatraju jednim od temelja europske sigurnosti", izjavio je glasnogovornik NATO-a.

Glavni kamen spoticanja je ustrajanje NATO-a na poštivanju "dopunskih sporazuma" koji spriječavaju koncentraciju vojnih snaga i uz granična područja.

Rusija im se protivi jer ograničavaju kretanje vojnika unutar ruskog teritorija, iako Moskva tvrdi da su područja uz njezinu granicu postala nestabilnija od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Suspenzija ruskog članstva u CFE-u događa se u vrijeme šireg nazadovanja odnosa sa zapadnim zemljama, među ostalim i zbog ruskog protivljenja širenju NATO-a na istok, spora oko postavljanja dijelova američkog proturaketnog sustava u Poljskoj i Češkoj, zabrinutosti Zapada zbog ovisnosti o ruskoj energiji i zbog čestih špijunskih afera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene