Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija spremna razgovarati o CFE

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je spremna nastaviti razgovore sa Sjedinjenim Državama o Sporazumu o konvencionalnim snagama u Europi (CFE) iz kojega se Moskva želi povući, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice.

- Sergej Lavrov izvijestio je državnu tajnicu o motivima zbog kojih se Rusija morala povući iz CFE-a te je naglasio da je spreman nastaviti razgovore s američkom stranom o temama vezanim uz CFE kao i drugim aspektima uspostave strateške stabilnosti, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sporazum o odanosti Putinovo ministarstvo pripremilo poseban zakon za strance: Ovo nikako ne smiju napraviti Slika nije dostupna Protiv promjene sporazuma Rusija upozorava SAD da ne mijenja START

Lavrov je to izjavio u telefonskom razgovoru s Condoleezzom Rice, s kojom je razgovarao i o "mogućnosti održavanja međunarodne konferencije o Bliskom istoku", o iranskom nuklearnom programu te o Kosovu, dodaje se u priopćenju.

S druge strane, dužnosnik ruskoga ministarstva obrane rekao je da je Rusija odbacila NATO-ov poziv na razgovor o njezinu povlačenju iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Europi (CFE), ocijenivši da taj prijedlog "nije zanimljiv".

- Takav razgovor nije zanimljiv jer se stajalište NATO-a o tom
sporazumu dosad nije promijenilo, rekao je šef odjela Međunarodnog sporazuma u ministarstvu, general Jevgenij Bužinski, prenijele su ruske agencije.

General je također rekao da rusko povlačenje iz CFE-a ne znači povećanje broja postrojba na zapadnoj granici Rusije.

Kremlj je u subotu objavio da je predsjednik Putin potpisao dekret o "ruskom povlačenju iz CFE-a i međunarodnih sporazuma koji su s njim povezani".

NATO je u ponedjeljak izrazio veliku zabrinutost i pozvao Rusiju na "konstruktivni dijalog".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene