Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija poručuje:

'Snowden može dobiti azil prestane li s protuameričkom djelatnošću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Edward Snowden, bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) koji je zatražio privremeni azil u Rusiji, a zatim kani otići u Latinsku Ameriku, može ostati u Rusiji ako prestane s protuameričkim aktivnostima, objavio je u petak glasnogovornik Kremlja.

"Snowden bi teoretski mogao ostati u Rusiji ako se, prije svega, sasvim odrekne aktivnosti koje štete našim američkim partnerima, te ako on to želi", rekao je za agenciju Interfax Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina.

Udruga bliska skupini Wikileaks objavila je na Twitteru da se Snowden u Moskvi susreo s aktivistima za zaštitu ljudskih prava, među kojima je bio i predstavnik organizacije Human Rights Watch. Tom je prigodom Snowden objavio da će zatražiti azil. I jedan predstavnik ruskih vlasti potvrdio je da će Snowden zatražiti azil u Rusiji.

"Izjavio je da će zatražiti politički azil u Rusiji", prenijela je agencija Ria Novosti riječi jednoga sudionika toga sastanka koji je dodao da je tu odluku Snowden donio zbog nemogućnosti da ode u neku od zemalja Latinske Amerike koje su ga voljne primiti.

Rusija bi trebala Snowdenu dati politički azil, rekao je i predsjednik donjega doma ruskoga parlamenta. "Rusija bi mu morala dati politički azil ili privremeni politički azil", rekao je Sergej Nariškin, predsjednik ruske državne Dume i blizak Putinov saveznik za Vesti 24.

>> Snowden traži privremeni azil u Rusiji, u Južnu Ameriku će 'kasnije'

WikiLeaks je objavio dugačko Snowdenovo priopćenje u kojem on govori kako je do prije mjesec dana "imao obitelj, dom u raju i živio u blagostanju". "Imao sam i mogućnost da bez ikakvih prepreka pretražujem, uzimam i čitam vašu komunikaciju. Komunikaciju bilo koje osobe u svakome trenutku", napisao je i dodao kako je to "teško kršenje zakona: 4. i 5. amandmana na ustav moje zemlje, članka 12. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima te mnogih propisa i odredaba koje zabranjuju takve sustave masovno nadzora", napisao je Snowden.

Po njegovim riječima, vlasti SAD-a svoje postupke obrazlažu zakonima, ali "ja vjerujem u načelo proglašeno u Nuernbergu 1945., o tome da pojedinci imaju međunarodnu dužnost koja prelazi nacionalne obveze. Zato pojedinačni građani imaju dužnost kršiti domaće zakone kako bi spriječili zločine protiv mira i čovječnosti".

"Zato sam ja učinio ono što sam smatrao pravednim. Nisam se htio obogatiti, nisam kanio prodavati američke tajne, nisam sklopio partnerstvo ni s jednom stranom vladom koja bi mi zajamčila sigurnost. Ne, ja sam ono što sam saznao prenio javnosti tako da svi možemo, javno, raspravljati o onome što utječe na sve nas i od svijeta sam zatražio pravdu. Moralnu odluku da javnost obavijestim o špijunaži koja se tiče svih nas skupo sam platio", napisao je Snowden, "ali postupio sam ispravno i ne žalim".

Tany Lokshina iz organizacije za zaštitu ljudskih prava potvrdila je u petak da ju je amerčko veleposlanstvo nazvalo prije sastanka sa Snowdenom i zatražilo da mu prenese poruku kako on nije zviždač. (Hina)

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene