Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAMISLITE DA SE UJEDINE

KRAJ ZA TERORISTE? Rusija predložila Amerikancima zajedničke zračne udare u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad bi Rusija i SAD koordinirale napore u Siriji protiv terorista, to bi bio praktički presedan.

Rusija je predložila Sjedinjenim državama i koaliciji predvođenoj Amerikancima u Siriji, da od 25. svibnja provode zajedničke zračne operacije u toj zemlji, protiv Islamske države i drugih terorističkih skupina poput Al Nusra fronte.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Visoke tenzije Putin najavio slanje vojske na granice još jedne europske zemlje i poručio: ''Rusija je spremna za nuklearni rat'' Ruska podmornica Potrebno pronaći alternativu Bivši glavni zapovjednik NATO-a upozorava: "Imamo Ahilovu petu i Rusija to zna!"

Prijedlog je medijima priopćio ruski ministar obrane Sergej Šojgu te dodao da je predloženo da se bombardiraju sve pobunjeničke skupine, koje se ne pridržavaju primirja, prenosi Business Insider.

Rusija predlaže i da se iz zraka napadnu i konvoji s naoružanjem koje stiže u Siriju iz Turske. Šojgu je istaknuo da je prijedlog koordiniran i sa sirijskom vladom te da se o tome raspravljalo i s američkim vojnim stručnjacima u Ammanu u Jordanu.

Rusija, međutim, bez obzira na dogovor ili ne, i dalje zadržava unilateralno pravo na udar po pobunjenicima, koji se i dalje ne pridržavaju dogovorenog primirja, rekao je u televizijskom obraćanju ruski ministar Šojgu.

Nedavno je, podsjetimo, zamjenik glavnog tajnika NATO saveza, Alexander Vershbow, istaknuo kako suradnja NATO saveza i Ruske Federacije u borbi protiv terorizma nije realna, dok Rusija u cijelosti ne ispuni sporazum iz Minska i ne dopusti uspostavu ukrajinske suverenosti na istoku te zemlje.

Drugim riječima, u NATo-u smatraju da je suradnja s Rusijom u borbi protiv terorizma moguća tek kad Rusija prestane dovoditi u pitanje "temelje europske sigurnosne arhitekture". Za pretpostaviti je da američko stajalište nije daleko od onog u NATO savezu, no odgovor ipak treba pričekati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene