Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je pozvala Sjevernu Koreju da zaustavi program obogaćivanja urana i dopusti dolazak UN-ovih inspektora kako bi se otvorio put nastavku šestostranih pregovora.


Pyongyang je objavio da nastavlja s obogaćivanjem urana u nuklearki Yongbyon, a zapadne sile vjeruju da, zajedno s plutonijskim programom, to otvara mogućnost proizvodnje nuklearne bombe.

Moskva je pozvala Pyongyang da dopusti inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kontrolu programa za koji Sjeverna Koreja tvrdi da služi isključivo u miroljubive svrhe.

‘Pozivamo naše sjevernokorejske partnere da uvedu moratorij na sve nuklearne aktivnosti, uključujući obogaćivanje urana, i da pozovu stručnjake IAEA-e u kontrolu nukelarnog centra Yongbyon’, stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Šestostrani pregovori u kojima sudjeluju dvije Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija propali su 2008., a godinu dana poslije UN-ovi inspektori protjerani su iz Sjeverne Koreje. (Hina)
 

Vezani članci Vladimir Putin VIDEO Putinov nuklearni arsenal: Ono što doprema u Bjelorusiju sravnilo bi sa zemljom i nekoliko Hirošima Ličakivsko groblje - 3 FOTO Pokraj groba u Lavovu Valerij zapali jednu za sebe, jednu za sina: "Popušim s njim. Nekad smo zajedno išli na pauzu uz cigaretu"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju