Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija odbila izručiti Lugovoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je objavila u četvrtak da je obznanila Velikoj Britaniji da odbija izručiti Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog u aferi ubojstva bivšeg agenta Aleksandra Litvinenka, dok London tvrdi na nije informiran.

"U skladu s člankom 61 ruskog ustava koji isključuje mogućnost izručenja ruskog državljana trećoj državi, nemoguće je udovoljiti traženju britanske strane o izručenju Andreja Lugovoja", naveo je državno tužiteljstvo u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Litvinenko: Lugovoj optužuje MI6 da skreće istragu Slika nije dostupna Afera Litvinenko: Moskva osudila "propagandistički spektakl" Londona

Rusko vrhovno tužiteljstvo o tome je obavijestilo britansko
ministarstvo unutarnjih poslova, čime se potvrđuju informacije koje je objavio Interfax.

Velika Britanija je putem glasnogovornika premijera Gordona Browna, Michaela Ellama navela u četvrtak da još čeka službeni odgovor Rusije.

Odnosi Moskve i Londona znatno su pogoršani nakon smrti Litvinenka, deklariranog protivnika Kremlja koji se sklonio u Londonu.

Lugovoja, bivšeg člana KGB-a, koji je postao poslovni čovjek,
britansko tužiteljstvo je 22. svibnja optužilo za Litvinenkovo
ubojstvo.

Litvinenko je otrovan polonijem, viskoradioaktivnom tvari i umro je u studenom 2006.

Prvooptuženi je izjavio da je nedužan i optužio je britanske tajne službe da su upletene u ubojstvo i da su ga pokušale vrbovati kako bi kompromitirale predsjednika Vladimira Putina.

On je također optužio Litvinenka i ruskog milijardera Boris
Berezovskog za kontakte s britanskim službama M16.

Posljednjih tjedan dana ruski mediji su puni "priznanja" jednog bivšeg ruskog agenta koji tvrdi da je radio za britanske tajne službe posredstvom Litvinenka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene