Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je objavila u četvrtak da je obznanila Velikoj Britaniji da odbija izručiti Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog u aferi ubojstva bivšeg agenta Aleksandra Litvinenka, dok London tvrdi na nije informiran.


"U skladu s člankom 61 ruskog ustava koji isključuje mogućnost izručenja ruskog državljana trećoj državi, nemoguće je udovoljiti traženju britanske strane o izručenju Andreja Lugovoja", naveo je državno tužiteljstvo u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Afera Litvinenko: Lugovoj optužuje MI6 da skreće istragu Slika nije dostupna Afera Litvinenko: Moskva osudila "propagandistički spektakl" Londona

Rusko vrhovno tužiteljstvo o tome je obavijestilo britansko
ministarstvo unutarnjih poslova, čime se potvrđuju informacije koje je objavio Interfax.

Velika Britanija je putem glasnogovornika premijera Gordona Browna, Michaela Ellama navela u četvrtak da još čeka službeni odgovor Rusije.

Odnosi Moskve i Londona znatno su pogoršani nakon smrti Litvinenka, deklariranog protivnika Kremlja koji se sklonio u Londonu.

Lugovoja, bivšeg člana KGB-a, koji je postao poslovni čovjek,
britansko tužiteljstvo je 22. svibnja optužilo za Litvinenkovo
ubojstvo.

Litvinenko je otrovan polonijem, viskoradioaktivnom tvari i umro je u studenom 2006.

Prvooptuženi je izjavio da je nedužan i optužio je britanske tajne službe da su upletene u ubojstvo i da su ga pokušale vrbovati kako bi kompromitirale predsjednika Vladimira Putina.

On je također optužio Litvinenka i ruskog milijardera Boris
Berezovskog za kontakte s britanskim službama M16.

Posljednjih tjedan dana ruski mediji su puni "priznanja" jednog bivšeg ruskog agenta koji tvrdi da je radio za britanske tajne službe posredstvom Litvinenka.