Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvrdnjom da bi se prema ruskome odbijanju izručenja glavnoga osumnjičenika za ubojstvo Aleksandra Litvinenka trebala odnositi isključivo kao prema pravosudnome slučaju, Rusija je u četvrtak od Britanije zatražila da taj slučaj ne politizira.


Britanski su dužnosnici zaprijetili poduzimanjem nekih koraka protiv Rusije jer je odbila izručiti Andreja Lugovoja, nekadašnjeg agenta državne službe sigurnosti koji bi morao na suđenje u vezi s trovanjem Aleksandra Litvinenka lani u Londonu.

Vezani članci Vladimir Putin i Donald Trump (Foto: AFP) Rusija tvrdi da je CIA-in doušnik u vladi izmišljotina: Objavljeno ime navodnog špijuna Ilustracija (Foto: Getty Images) Bugarin optužen zbog špijuniranja za Rusiju: Pokušao odvući zemlju od saveznika i približiti je Moskvi

Jedna od mogućnosti na raspolaganju Londonu je i protjerivanje ruskih diplomata, što podsjeća na razdoblje Hladnoga rata.

"Potvrdi li se to što javljaju britanski mediji, da se tim slučajem bavi britansko ministarstvo vanjskih poslova, onda to postaje političko pitanje", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Riječ je o kriminalnome slučaju i njime se moraju baviti
odgovarajuće vlasti... Ne želimo ga gledati kao politički slučaj".

Glasnogovornik britanskoga premijera Gordona Browna osudio je u utorak taj postupak Rusije i rekao da je rusko odbijanje izazvalo "izuzetno razočaranje".

Teške riječi službenoga Londona uzrujale su ruske dužnosnike koji govore kako im ustav ne dopušta izručivanje vlastitih državljana.

Bivšeg člana KGB-a koji je postao poslovni čovjek, Andreja Lugovoja 22. svibnja je britansko tužiteljstvo optužilo za ubojstvo Litvinenka, koji je umro otrovan visokoradioaktivnim polonijem u studenome 2006.