Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Netradicionalni spolni odnosi'

Rusija: Novim zakonima protiv gay osoba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici ruskog parlamenta izglasali su u utorak dva zakona kojima se kažnjava svako širenje homoseksualne propagande pred malodobnim osobama te "vrijeđanje vjerskih osjećaja", a nove zakone osudili su borci za ljudska prava.

Nakon rasprava o nacrtu zakona u siječnju, zastupnici su podnijeli brojne amandmane. Tako je izraz "homoseksualnost" zamijenjen sklopom "netradicionalni spolni odnosi".

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Ilustracija Uzvraća tužbom Čistačica pojela ostatke sendviča od tune nakon sastanka odvjetnika, dobila je otkaz: "Mislila je da će biti bačen"

Zakon protiv širenja homoseksualnosti prihvaćen je u donjem domu Dumi glasovima 436 zastupnika. Jedan je zastupnik bio suzdržan, a nijedan nije glasovao protiv.

Bez obzira na promjenu terminologije, "riječ je o diskrimnaciji i kršenju prava" LGBT zajednice, objavila je nevladina udruga za ljudska prava Human Rights Watch.

Zakon predviđa novčanu kaznu od 4.000 do 5.000 rubalja (od 100 do 125 eura) za širenje homoseksualnosti za fizičke osobe, do čak milijun rubalja za pravne osobe (23.500 eura).

>>Povorka ponosa 15.lipnja pod sloganom:'Ovo je zemlja za sve nas'

Kazna je i izgon iz Rusije!

Kazne su drastičnije ako se propaganda širi putem interneta, a najveće su kazne predviđene za strance kojima osim novčane kazne do 100.000 rubalja prijeti i 15 dana zatvora te izgon iz Rusije.

Osim Dume, slične su zakone prihvatila i lokalna vijeća, poput gradske skupštine Sankt Peterburga, drugog najvećeg grada u Rusiji.

U Rusiji je homoseksualnost bila zločin u sovjetsko doba sve do 1993., a do 1999. mentalna bolest.

Prema ispitivanju instituta Vtsiom, 88 posto Rusa podržava zabranu širenja homoseksualnosti, a 54 posto drži da homoseksualnost treba kažnjavati.

Ruski parlamentarci prihvatili su i s 308 glasova zakon kojim se kažnjava "vrijeđanje vjerskih osjećaja". Za prekršitelje je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Takav je zakon donesen nakon afere Pussy Riot, ženske rock skupine koje služe dvogodišnju zatvorsku kaznu jer su u moskovskoj katedrali molile Gospu da ukloni predsjednika Vladimira Putina s vlasti.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene