Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Siriji

Rusija nakon optužbi za barbarizam: 'Retorika SAD-a šteti našim odnosima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moskva je kritizirala SAD i Veliku Britaniju zbog toga što su je optužili za "barbarizam" i ratne zločine u Siriji gdje ruski i sirijski zrakoplovi nastavljaju bombardirati pobunjeničke dijelove Alepa.

"Primjećujemo općenito neprihvatljiv ton i retoriku predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, koji mogu nanijeti štetu našim odnosima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Da se krv sledi u žilama AMATERSKI VIDEO Trenutak u kojem bombe padaju na predgrađe Damaska i Alep Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Moskva i Damask optuženi su na nedjeljnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a više puta za ratne zločine u Siriji.

"Pakao u Alepu"

"Ukratko, a to je teško zanijekati, Rusija se pridružila sirijskom režimu u ratnim zločinima", rekao je britanski veleposlanik Matthew Rycroft, dodajući da se protiv civila u Alepu koristi zapaljivo streljivo koje ne štedi nikoga. Rycroft je upozorio da su Moskva i sirijski režim izazvali pravi pakao u Alepu.

Američka veleposlanica Samantha Power optužila je pak Moskvu za "barbarizam".

Najmanje 124 ljudi, većinom civila, poginulo je u bombardiranju istočnih dijelova Alepa koje drže pobunjenici otkako je sirijska vojska u četvrtak pokrenula ofenzivu na taj drugi najveći grad u zemlji, po podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin optužio je u nedjelju Washington da nije uspio uvjeriti oružane oporbene skupine koje podržava da se distanciraju od Fronte Nusra povezane s al Qaedom i pridržavaju prekida vatre koji su Rusija i SAD dogovorili ranije ovaj mjesec.

Čurkin je dodao da je obnova prekida vatre i dalje cilj kojem bi Moskva mogla težiti ako to bude dio "kolektivnog" napora svih strana.

Prekid vatre ima "slab učinak"

Peskov je rekao da prekid vatre ima "slab učinak", ali i da Kremlj još od njega nije posve odustao.

"Moskva ne gubi nadu i političku volju da uloži najveće napore kako bi se omogućilo političko rješenje u Siriji", rekao je. "Za sada je teško."

Alep, podijeljen od sredine 2012. na zapadni dio koji kontrolira vlada i istočni koji nadziru pobunjenici, zadnjih je tjedan dana poprište najgorih borbi zadnjih godina, što izaziva veliku zabrinutost međunarodne zajednice. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene