Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ksenofobija, rasizam, neonacizam...

Rusija kritizira kršenja ljudskih prava u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je kritizirala Europsku uniju zbog čestih kršenja ljudskih prava, posebice ksenofobije, rasizma i neonacizma, prenose europski mediji.

'Sve to u očitoj je suprotnosti s tvrdnjama EU-a da je uzor i često 'vrhovni arbitar' kada je riječ o ljudskim pravima i demokratskim slobodama', kaže se u izvješću od 66 stranica, objavljenom na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Xi Jinping i Vladimir Putin Prijateljski razgovori Sastanak moćnih nuklearnih sila: Vladimir Putin putuje u Peking Sergej Šojgu i Vladimir Putin Veliko iznenađenje Prioriteti Kremlja hitno se mijenjaju: Otkriveno zašto je Putin smijenio Šojgua

>> Merkel prozvala Putina zbog Pussy Riota: 'Je li dvije mlade žene trebalo poslati u logor?'

Izvješće ističe da Europska komisija i države članice EU-a zagovaraju ljudska prava u inozemstvu samo na riječima i da se nisu spremne pozabaviti problemima bližima kući. 'Izostanak napretka u rješavanju internih pitanja EU-a i povremen nedostatak političke volje u oštroj su suprotnosti s načinom na koji EU drži prodike drugim zemljama', kaže se u izvješću.

Kao primjer Rusija navodi blagu istragu Europske komisije o nedemokratskim reformama u Mađarskoj. Uz to, Litva, Poljska i Rumunjska opstruiraju neovisne istrage o optužbama da su početkom 2000-ih na svojem teritoriju imale tajne CIA-ine zatvore.

Spominju se i napadi i diskriminacija manjinskih skupina poput Roma, trgovina ljudima velikih razmjera, smanjivanje slobode medija i jačanje protuimigrantskih osjećaja.

Rusija upozorava također da neke države članice još nisu potpisale ključne multilateralne sporazume o zaštiti ljudskih prava. Irska i Češka nisu, primjerice, potpisnice konvencije o zabrani dječje prostitucije, dječje pornografije i prodaje djece.

Izvješće analizira i države članice pojedinačno. Upozorava na nezakonito pritvaranje imigranata u Francuskoj, kao i da Danska krši međunarodne pravne norme odbijajući odobriti azil izbjeglicama iz Afganistana, dok Švedska zanemaruje prava djece.

Ruska Federacije, kaže se u izvješću, spremna je pomoći EU-u da poboljša zaštitu ljudskih prava 'konstruktvnim dijalogom ravnopravnih'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene