Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je započela izgradnju velike vojne baze u blizini Ukrajine u kojoj će se nalaziti skladišta streljiva i vojarna za nekoliko tisuća vojnika, što je projekt koji upućuje na to da se Kremlj priprema za dugoročni sukob sa službenim Kijevom.


Baza će kada bude dovršena, po objavljenim dokumentima, imati i vlastiti bazen, klizalište te frizerski salon. Ovaj tjedan radnici podižu ogradu u kukuruzištu blizu sela Solotija kako bi ogradili prostor, a Reutersova su izvjestitelja zamolili da se udalji od gradilišta, optuživši ga da je ukrajinski špijun.

Vezani članci Slika nije dostupna UKRAJINA PRED INVAZIJOM '9000 Rusa je na našem teritoriju, vojska mora biti spremna' Slika nije dostupna Godina dana krvavog sukoba na istoku Ukrajine: Više od 6000 mrtvih i primirje na krhkim nogama

Na gotovo istom mjestu u travnju prošle godine primjećene su vojne aktivnosti koje su se poklopile sa žestokim borbama s druge strane granice u Ukrajini koja je udaljena oko 25 kilometara. Tada je ondje primijećena eskadrila borbenih helikoptera Mi-24 te vojni šatori i kamioni.

NATO je optužio Rusiju da koristi improvizirane baze kako bi u Ukrajinu slala vojnike i teško oružje, podupirući na taj način borbu proruskih separatista u Kijevu.

RUSKA PROVOKACIJA Bombarderi se oglušili na naredbe pa nadlijetali Baltik

Rusija i dalje opovrgava navode prema kojima su njezini vojnici razmješteni u Ukrajini. Ministarstvo obrane nije odgovorilo na pisana pitanja Reutersa o svrsi podizanja baze i o tomu je li izgradnja povezana s ukrajinskim konfliktom.

Po dokumentima objavljenim na internetskoj stranici ruske vlade zakupki.gov.ru stoji da ministarstvo gradi vojnu bazu na 300 hektara velikom prostoru u blizini Valujke, maloga gradića nedaleko od Solotija.

Ministarstvo kani izgraditi devet vojarni za oko 3500 vojnika, skladište za rakete, topove i ostalo streljivo.

U dokumentima također stoji da će se u bazi izgraditi i veliki kompleks za vježbe te ambulanta s 50 kreveta koja će se moći proširiti "u slučaju velikog priljeva ranjenih".

Precizno mjesto izgradnje baze nije objavljeno, no lokalno stanovništvo Solotija tvrdi da će im biti na "samome kućnom pragu". "To će biti vojni grad", kaže Aleksander Pančenko čija kuća izlazi na poljoprivredno zemljište na kojemu se održavaju pripremni radovi za veliki građevinski projekt. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook