Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka u pripravnosti

RUSKA PROVOKACIJA Bombarderi se oglušili na naredbe pa nadlijetali Baltik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nabu nad Baltikom NATO-vi su zrakoplovi presreli nekoliko ruskih vojnih letjelica koji nisu letjeli na civilnim koridorima te nisu odgovarali na upite civilne kontrole leta u međunarodnom zračnom prostoru.

Dva bombardera dugog dometa i dva lovca prije tjedan dana presreli su njemački vojni zrakoplovi nove generacije, Eurofighter Typhoon, te zrakoplovi švedskog i danskog zrakoplovstva, priopćilo je njemačko zrakoplovstvo, a prenosi Bild. Zrakoplovi su poletjeli iz estonske vojne baze u Ämari.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

Četiri ruska borbena zrakoplova preletjela pored otoka Gotland u Švedskoj

'Kontrola zračnog prometa primijetila je 31.8.2015. neidentificirane aktivnosti u međunarodnom zračne prostoru jugoistočno od St. Peterburga koje su se kretale sjeverozapadno. Oko 9,30 sati NATO zapovjedništvo podiglo je u zrak iz estonske zračne luke dva zrakoplova sa zadatkom identificiranja nepoznatih letjelica', stoji u službenom priopćenju njemačkog ratnog zrakoplovstva.

Također, izvješće napominje kako je riječ o dva TU-22 Backfire bombardera dugog dometa te dva SU-27 lovca u pratnji. Istog su dana, kako piše Bild, Eurofighteri ponovo morali poletjeti kako bi identificirali nepoznate letjelice na području Kalinjingrada. Ovaj se put radilo o samo jednoj ruskoj letjelici SU-27. Od 27. kolovoza njemački lovci nalaze se u stanju pripravnosti u estonskoj bazi Ämari. Spremni su unutar pola sata presresti bilo koju letjelicu koja bez odobrenja uđe u zračni prostor.

Moskva tvrdi da isporučuje Siriji vojnu opremu za "borbu protiv terorizma"

Rusija isporučuje vojnu opremu sirijskoj vladi za "borbu protiv terorizma", priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova i nazvalo izmišljotinama medijska izvješća da mijenja svoja stajališta o Siriji, nakon što je Washington izrazio zabrinutost zbog izvješća o ruskim vojnim potezima u toj ratom razrušenoj zemlji.

"Ruska strana nikada nije skrivala da isporučuje vojnu opremu sirijskim službenim vlastima u svrhu borbe protiv terorizma", izjavila je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Po njezinim riječima, šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je svom američkom kolegi po dužnosti Johnu Kerryju u telefonskom razgovoru da se "takva pomoć uvijek davala i da će se i dalje davati".

Kerry je rekao Lavrovu u subotu da je SAD zabrinut zbog izvješća da se Rusija možda priprema za vojno gomilanje u Siriji, priopćio je State Department.

"Tajnik je jasno rekao ako su ta izvješća točna te bi akcije mogle voditi daljoj eskalaciji sukoba, većim gubicima života, većem broju izbjeglica, a prijete i sukobom s koalicijom koja u Siriji djeluje protiv takozvane Islamske države", navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je nazvalo "krivotvorinama i izmišljotinama" medijska izvješća da mijenja svoje stajalište glede rata u Siriji ili glede budućnosti sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kojega Rusija štiti cijelo vrijeme sukoba.

"Mi ne imenujemo niti otpuštamo strane predsjednike, ni sami niti u suradnji s nekim", ističe ministarstvo.

Rusija je posljednjih tjedana intenzivirala svoju ulogu posrednika u sirijskom građanskom ratu i ulogu u međunarodnim naporima u borbi protiv Islamske države, koja je osvojila veliki dio teritorija u Siriji i Iraku tijekom prošle godine. (M.G.7Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene