Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj tovanja špijuna

Lavrov Britancima najavio protumjeru: ''Bit će ubrzo. To vam obećajem!"

Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Sergej Lavrov (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Rusija će "uskoro" protjerati britanske diplomate kao odgovor na protjerivanje 23 ruskih diplomata iz Britanije, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Velika Britanija je protjerala Ruse nakon što je Moskva odbila objasniti kako je moguće da su bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći otrovani ruskim nervnim plinom u engleskom gradu Salisburyju.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Britanska premijerka Theresa May je u srijedu najavila niz sankcija Rusiji, među kojima su izbacivanje 23 diplomata i zaleđivanje bilateralnih ugovora, jer smatra Moskvu odgovornom za taj incident.

Skripal je s kćeri Julijom 4. ožujka pronađen u besvjesnom stanju na klupi u Salisburyju, a sumnja se da su otrovani novičokom, sovjetskim nervnim otrovom koji je razvila vojska.

Upitan o tome hoće li protjerivanja dogoditi, Lavrov je odgovorio: "Apsolutno. Ubrzo. To vam obećajem", prenose agencije.

Dodao je kako je britanski pristup tom incidentu djelomično potaknut i problemima Londona oko Brexita.

Na sastanku Vijeća sigurnosti koji je hitno sazvao London, američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley rekla je u srijedu navečer da je Rusija odgovorna za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Potporu Londonu ranije su dali američki predsjednik Donald Trump i njemačka kancelarka Angela Merkel.

S tvrdnjama o odgovornosti Rusije složio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavivši u četvrtak da će idućih dana razmotriti koje će mjere poduzeti Pariz.

"Sve nas navodi tome da se odgovornost može pripisati Rusiji", istaknuo je Macron.

Ranije u četvrtak, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova je optužbe Londona nazvala "suludima" , a šef britanske diplomacije najavio je da bi se u sklopu mjera odmazde na udaru mogli naći ruski tajkuni povezani s predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Optužbe premijerke May protiv Ruske Federacije, naše cijele zemlje, našeg naroda su sulude", rekla je glasnogovornica optuživši Britaniju da odbija surađivati s Moskvom u istrazi.

"Britanija nije Rusiji dala nijednu informaciju, nijedan detalj koji bi mogao rasvijetliti situaciju", dodala je.

Istovremeno, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson najavio je da bi uz sankcije koje je objavila May moglo biti posljedica za bogate Ruse koji imaju imovinu u Britaniji.

Moguće je da policija ispita porijeklo imovine i privede zbog korupcije bogataše izravno povezane s Vladimirom Putinom, koji bogatstvo duguju vezama s njim, rekao je Johnson u intervjuu BBC-u.

Dodao je da agencija za gospodarski kriminal već istražuje velik broj pojedinaca, ali je odbio reći njihova imena.

Johnson je također najavio da će se uzorci otrova poslati na analizu Organizaciji za zabranu kemijskog oružja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene