Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve napetiji odnosi odnosi

Incident uz obalu SAD-a: ''Rusi žele pokazati zube''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva ruska TU-95 bombardera letjela su uz obalu SAD-a. Njih su u međunarodnom zračnom prostoru obale Aljaske presrela dva američka borbena aviona F-22 Raptor, potvrdio je Pentagon.

Presretavanje, koji je američki vojni dužnosnik opisao kao sigurno i profesionalno, izvedeno je oko 150 kilometara od otoka Kodiak nakon što je ruski zrakoplov proletio kroz identifikacijsku zonu Aljaske.

Tijekom ovog susreta nije uspostavljena nikakva radioveza između američkih i ruskih pilota, izjavio je američki dužnosnik za CNN.

Američki vojni dužnosnici umanjili su ozbiljnost čitave situacije navodeći kako ovo presretavanje nije „ništa neobično“ i „nije drugačije od ostalih intervencija koje su radili u prijašnjim situacijama“.

Ipak, jedan od predstavnika republikanaca, Adam Kinzinger rekao je za CNN kako su Rusi „pokušali pokazati zube“ leteći tako blizu američke obale, pogotovo uzevši u obzir zategnute odnose između ove dvije države.

Ovo je demonstracija ruske moći kako bi nam pokazali da su još ovdje“, izjavio je Kinzinger. To je bio „pokušaj da se dođe što bliže američkoj međunarodnoj granici kako bi vidjeli na koji način ćemo reagirati.“



Predsjednik Donald Trump očigledno je postao skeptičan zbog mogućnosti da se odnosi s Kremljom poboljšaju, iako se tijekom kampanje prilično zalagao za dobre odnose s Rusijom.

Trenutno se nimalo ne slažemo s Rusijom. Zapravo se može reći da smo u zadnje vrijeme u razdoblju najlošijih odnosa s Rusijom,“ izjavio je Trump na konferenciji prošli tjedan.

Dio američke flote koji je obavio presretanje bili su brzi i teško uočljivi F-22 borbeni avioni koji su u funkciji od 2005. godine, ali su na ratište izašli tek 2014. kada su uključeni u akciju napada na područje baza IS-ovaca u Siriji.

Pročitajte i ovo Plenković i Anušić obišli radove na infrastrukturi za operativnu uporabu aviona Rafale Kompleks od 37 milijuna eura FOTO Rafale će održavati u ovim hangarima: Pogledajte što je dosad napravljeno Prvi hrvatski Rafale Prvi stižu u proljeće FOTO/VIDEO Čuvari hrvatskog neba: Moćni borbeni zrakoplovi nisu jeftini, ali su i stvar prestiža i ozbiljna poruka


F-22 se ne mogu usporediti s bilo kojim poznatim ili projektiranim borbenim avionom'', izjavili su iz Američke zrakoplovne baze, dodajući kako svaki F-22 dođe oko 143 milijuna dolara.

Presretavanje koje se dogodilo u ponedjeljak, samo je jedno od nekoliko nedavnih američkih susreta s ruskom vojskom. Viktor Leonov, ruski špijunski brod, uočen je blizu američke obale čak dva puta zadnjih par mjeseci.

Prošle godine je par američkih aviona također presreo rusku zračnu akciju na obali Kalifornije. U toj epizodi je bilo komunikacije putem radioveze, a ruski piloti su se obratili s porukom: „Dobro jutro, američki piloti. Ovdje smo da vas pozdravimo u čast vašeg Dana neovisnosti“ .

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene