Obavijesti Video Pretražite Navigacija
F-35 Lightning II

Američke "Munje" stigle u Europu, a glavna im je zadaća obeshrabrivanje Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
F-35A Lightning II letjelice sletjele su u subotu u bazu britanskog Royal Air Forcea u Lakenheathu u Engleskoj, od kuda su došle i zračne baze Hill u saveznoj državi Utah. Flota F-35 letjelica je iz SAD-a stigla u Europu u sklopu NATO-vog plana "obeshrabrivanja" Rusije.

"Prisutnost F-35 letjelica pomaže cilju povećanja spremnosti snaga u Europi", rekao je u službenoj izjavi NATO-ov vrhovni zapovjednik za Europu general Curtis M. Scaparrotti, te dodao kako "te letjelice, i što je još važnije, muškarci i žene koji njima upravljaju, jačaju sposobnost našeg NATO saveza."

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

Ovo je prvi put da su Američke F-35A letjelice došle u Europu, iako ih već nekoliko zemalja posjeduje u sklopu svoje flote.

"Ovo je nevjerojatna prilika da piloti (američkih zračnih snaga u Europi) i naše NATO saveznice organiziraju prve prekooceanske vježbe s F-35A letjelicama", rekao je general zračnih snaga Tod D. Wolters.

"Važno je da, dok mi i naši F-35 partneri uvodimo ovu letjelicu u naše arsenale, treniramo zajedno kako bismo se integrirali u ujedinjen tim, sposoban da obrani suverenitet država saveznica", dodao je Wolters.

Program je dio Europske inicijative potvrđivanja i inicijative SAD za povečanje trupa i oružja u Europi kako bi se "obeshrabrila Ruska agresija".

Iako je planiran mjesecim unaprijed, program je pokrenut u trenutku u kojem Donald Trump odnose između Washingtona i Moskve opisuje kao "gore nego što su ikada bili".

"Uopće se ne slažemo s Rusijom" rekao je Trump u srijedu, nakon sastanka s NATO-vim vrhovnim tajnikom Jensom Stoltenbergom.

Trump je, nakon što je sirijsku vladu optužio za napad kemijskim oružjem u pokrajini Idlib, naredio napad na sirijsku zračnu bazu. Rusija je na napad odgovorila suspendiranjem dogovor o "nenapadanju" koji je s američkom vojskom potpisan u listopadu 2015.

Koalicija predvođena SAD-om je, u isčekivanju ruskog ili sirijskog odgovora, drastično smanjila broj napada usmjerenih protiv Islamske države u Siriji.

Ipak, ni saveznički avioni ni trupe nisu bile pod ikakvom prijetnjom, tvrdi pukovnik John Dorrian, glasnogovornik Operacije za inherento rješavanje.

Reklamiran kao bojni avion pete generacije s modularnim dizajnom, F-35 dolazi u tri verzije. F-35A je model zračnih snaga, dizajniran za konvencionale piste. Spremnim za borbu je proglašen u kolovozu 2016.

Verzija marinaca SAD-a, F-35B, je prva verzija koja je proglašena sposobnom za obavljanje operacija. Lockheed Martin još radi na verziji F-35C, čija je namjena let s američkih nosača aviona.

Kritičari ovog modela aviona ističu pretjeranu cijenu te nezadovoljavajuće performanse u usporedbi sa starijim modelima, koje Pentagon namjerava umiroviti jednom kada sve verzije F-35 aviona budu spremne za let, stoji u članku RT-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene