Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusi strahuju od skorih hladnoća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi bi ove zime mogli biti suočeni s velikim restrikcijama potrošnje električne energije, upozorio je izvršni direktor državnog monopolističkog elektroenergetskog poduzeća Unified Energy System.

- Zemlja ulazi u krajnje teško i dramatično razdoblje nestašice električne energije u 12-tak regija. Hoće li to dovesti do velikih
prekida opskrbe tijekom zimskog razdoblja? Nadam se da neće. Hoće li nestašice ove zime dovesti do velikih restrikcija u potrošnji energije? Najvjerojatnije hoće, rekao je Anatoly Chubis novinarima.

Pročitajte i ovo Grijanje - 5 HEP poručio Neugodne vijest za velik broj Zagrepčana: Zbog puknuća vrelovoda ostali bez grijanja Bjelovar - 3 Energetska neovisnost Otkrili toplu vodu: "Ovaj grad trebao bi biti hrvatski Island"

Prošla zima u Rusiji je bila najhladnija u generaciji, s
temperaturama koje su padale i do minus 30 stupnjeva Celzijusa stvarajući veliki pritisak na energetsku mrežu još iz sovjetskog doba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin predbacio je 2005. Chubaisu kada je prekid opskrbe zbog požara zaustavio javni transport u Moskvi.
 
Međutim, Chubais je zadržao posao i ove godine pokrenuo ambiciozne reforme energetskog sektora, u koji se tek neznatno ulagalo od sovjetskog razdoblja.

U sklopu reformi pogoni za proizvodnju energije odijeljeni su u posebne kompanije, a neke od njih sada traže novac za ulaganja putem tržišta dionica.

Chubais je u petak novinarima izjavio da je program reformi, kojim se namjerava prikupiti i do 75 milijardi američkih dolara radi ulaganja u proizvodne kapacitete, započeo prekasno a da bi se nešto postiglo ove zime.

- Iskreno govoreći, rastezali smo s reformama i izgubili dvije godine. Trebali smo sve te milijarde uložiti još prije dvije godine", izjavio je Chubais.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene