Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U svrhu uništenja sirijskog kemijskog oružja Rusija je Organizaciji za zabranu kemijskog oružja spremna donirati dva milijuna dolara.


Rusija je uz nuđenje stručne pomoći Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u srijedu spomenula i mogućnost doniranja dva milijuna dolara za eliminaciju sirijskog kemijskog arsenala, izjavio je visoki ruski dužnosnik.

>> SAD sumnja u sirijski popis kemijskog oružja

Vezani članci Slika nije dostupna Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada

OPCW, dobitnik Nobelove nagrade za mir, prikupio je oko deset milijuna eura (13,5 milijuna američkih dolara) za inspekciju sirijskog kemijskog oružja prema odredbama američko-ruskog sporazuma, ali još uvijek nedostaje novca za uništenje više od 1.000 tona oružja, koliko je prijavila Sirija.

'Rusija je načelno spremna ponuditi tehničku pomoć, stručnjake i možda financijsku potporu. O tome se još raspravlja, ali se svota kreće oko dva milijuna dolara', rekao je zamjenik ruskog premijera Genadij Gatilov.

Sirijski je predsjednik Bašar al-Asad kazao da bi cijela operacija mogla koštati oko milijardu dolara, no stručnjaci vjeruju da će najvjerojatnije trebati manje novca, iako se još uvijek govori o desecima milijuna dolara, ovisno o tome gdje i kada će oružje biti uništeno.

Najviše je novca, šest milijuna dolara, za sirijsku misiju OPCW-a donirao SAD, a potom Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Nizozemska i Švicarska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook