Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Skretanje pozoronosti'

Rusi niječu da su prisluškivali strane čelnike na summitu G20

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski dnevnik Corriere della sera piše da su Rusi prisluškivali svjetske čelnike, koji su u rujnu sudjelovali na summitu skupine G20 u Sankt Peterburgu. U Kremlju to demantiraju i nazivaju skretanjem pozornosti.

Rusija je u srijedu opovrgnula izvješća da su njezine obavještajne službe špijunirale stotine stranih izaslanika na summitu G20 u rujnu u Sankt Peterburgu, ocijenivši da se time želi skrenuti pozornost s problema koji uistinu postoje u odnosima Washingtona i europskih prijestolnica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudjelovali i Britanci Otkriveno kako su Amerikanci špijunirali Talijane Slika nije dostupna Špijun u šopingu Edwarda Snowdena snimili u moskovskom trgovačkom centru

>> Širi se afera: NSA prisluškivala i Španjolce!

Pozivajući se na izvješće ureda za sigurnost Europskog vijeća talijanskim obavještajnim agencijama, list Corriere della sera objavio je da su Rusi za špijuniranje koristili poklone koje su dali izaslanicima, poput plišanih medvjedića, rokovnika i USB stickova za spajanje pametnih mobitela s osobnim računalima. Najmanje je 300 takvih 'poklona' podijeljeno stranim dužnosnicima, tvrdi talijanski list.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov to, međutim, odlučno opovrgava. 'To je nesumnjivo ništa drugo do pokušaj skretanja pozornosti s problema koji istinski postoje u odnosima europskih prijestolnica i Washingtona na nepotkrijepljene, nepostojeće probleme', rekao je.

Istovremeno se oglasio i Berlin gdje je dužnosnik njemačke protuobavještajne službe BND Gerhard Schindler demantirao svog američkog kolegu koji je ustvrdio da su Nijemci špijunirali SAD na svom tlu.

'Nema operacije nadzora telekomunikacija iz njemačkog veleposlanstva u Washingtonu', izjavio je Schindler za Die Zeit. Naime, čelni čovjek američke obavještajne zajednice James Clapper i direktor NSA Keith Alexander u utorak su u Kongresu izjavili da američki 'saveznici' provode špijunske aktivnosti protiv SAD-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene