Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hici upozorenja s razarača

NOVI INCIDENT IZMEĐU RUSA I TURAKA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi su sa svog razarača ispalili hice upozorenja prema turskom plovilu u Egejskom moru.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je u nedjelju jedan od njihovih razarača Smetlivi, bio primoran ispaliti hice upozorenja na tursko polovilo u Egejskom moru, kako bi izbjegli sudar te da su pozvali turskog vojnog atašea oko ovog incidenta, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Edi Rama Kamere sve snimile VIDEO Svi su zgroženi zbog onoga što je albanski premijer napravio novinarki: "Ne diraj me više!" Škola Drama u Beogradu Škola danima zataškavala slučaj prolivenog opasnog metala koji je pošpricao učenike

'13. prosinca 2015. godine u 9.03 sati po moskovskom vremenu, posada ruskog broda Smetlivij spriječila je sudar s turskim brodom 22 kilometara od grčkog otoka Limnos u sjevernom dijelu Egejskog mora', navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Razarač Smetlivij pripada klasi razarača "Kašin", a riječ je o klasi ratnih bordova s navodećim raketama, koji su za sovjetsku mornaricu izgrađeni u 60-im i 70-im godinama 20. stoljeća. Od 2007. godine, samo je Smetlivij ostao u službi ruske ratne mornarice, dok ih je pet aktivno u indijskoj ratnoj mornarici. Preostalih 19 razarača te klase je povučeno iz aktivne službe. Riječ je o velikim raketnim brodovima.

Tursko plovilo, koje ministarstvo nije imenovalo, nije dogovorilo na ranija upozorenja, već je naglo promijenilo smjer nakon što su ispaljeni hici upozorenja na 500 metara od ruskog vojnog broda. RT javlja da su Rusi upozorili turski ribarski brod.

'Kada se tursko plovilo opasno približilo ruskom patrolnom brodu na oko 600 metara... primijenjeno je vatreno oružje u svrhu sprječavanja sudara', kaže se u priopćenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo navodi da je odmah nakon toga tursko plovilo promijenilo kurs i ne uspostavljajući kontakt s ruskom posadom nastavilo plovidbu.

'U svezi s incidentom u Egejskom moru, zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov pozvao je na razgovor u ministarstvo ruskog vojnog atašea u Rusiji', stoji u priopćenju.

Tenzije između Rusije i Turske sve su veće od incidenta koji se dogodio krajem studenog kada su Turci srušili ruski vojni avion.

Podsjetimo, ruski avion koji je gađao mete pobunjenika u Siriji srušili su Turci tvrdeći da su Rusi povrijedili njihov zračni prostor. Piloti su se katapultirali, ali jedan je ubijen.

Odmah po rušenju aviona oglasio se ruski predsjednik Vladimir Putin najavljujući posljedice za Tursku, članicu NATO-a. Ubrzo nakon toga sastao se i NATO savez, smirujući tenzije koje su nastale.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene