Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba optužuje vlast

'Rušenje Beograda organizirali su oni koji se protive europskim integracijama Srbije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanske oporbene stranke osudile su nasilje tijekom održavanja gay parade u Beogradu u nedjelju, proglasivši srbijansku vladu i predsjednika Borisa Tadića odgovornima za sukobe u kojima je ozlijeđeno više od 150 ljudi, javljaju srbijanski mediji.

U sukobima protivnika gay parade i policije ozlijeđena su 132 policajaca i 25 izgrednika, priopćio je MUP Srbije, dodajući da je policiju napadalo 6000 nasilnika, te da je uhićeno 207 osoba. Teže su ozlijeđena petorica policajaca i jedan prosvjednik. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je u neredima koje su na ulicama izazvali huligani počinjena materijalna šteta veća od milijun eura. U samoj paradi sudjelovalo je oko tisuću osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obilježila ih mržnja i nasilje 'Najgore bi bilo da se gay prideovi vrate na tulume' Slika nije dostupna Srpski ministar o neredima 'Spriječili smo krvoproliće, nasilje će se svakom obiti o glavu!'

Oporbene desničarske stranke Srpska radikalna stranka (SRS) i Srpska napredna stranka (SNS) osudile su nasilje i ocijenile da odgovornost za sukobe snose vlasti. 'Tadićev režim snosi svu odgovornost za krvavo nasilje koje se dogodilo jučer na ulicama Beograda. Vlasti nisu smjele dopustiti održavanje manifestacije za koju se znalo da predstavlja skup visokog rizika', priopćio je SRS, prenosi agencija Beta.

SNS je ocijenio da su uzroci nasilja 'neimaština i besperspektivnost, za što su odgovorne vlasti'. 'Ti mladi ljudi nemaju budućnost. Ne vide da će kad završe fakultet naći posao. U tome su uzroci, a ne u tome da su ih roditelji loše odgojili', rekao je zamjenik predsjednika SNS-a Aleksandar Vučić, optuživši vlasti da nisu učinile dovoljno da spriječe nasilje u Beogradu.

'Paradu nije trebalo ni održati'

Oporbena Demokratska stranka Srbije (DSS) ocijenila je da paradu nije trebalo ni održati. 'Nerazumna je bila odluka vlasti da dopusti održavanje Parade ponosa ... trebaju li slike praznog Beograda i onakve opsade biti poslane u svijet i može li to sebi dopustiti jedna demokratska država', upitao se glasnogovornik DSS-a Petar Petković na redovitoj konferenciji za tisak te stranke, prenosi Beta.

Čelnik Liberalno demokratske stranke (LDS) Čedomir Jovanović rekao je da je zbog 'vandalizma i rušenja Beograda' tijekom parade potrebno održati izvanrednu sjednicu vlade i parlamenta. Također je ocijenio da su rušenje Beograda organizirali oni koji se protive europskim integracijama Srbije.

'Netko u državi mora odgovarati'

Nezavisni policijski sindikat Srbije priopćio je da nije zadovoljan načinom zapovijedanja policijom tijekom nereda, zatraživši detaljnu istragu. 'Pripadnici policije bili su u opasnosti dok je na beogradskim ulicama trajala Parada ponosa', priopćio je sindikat, dodajući da 'zbog toga netko u ovoj državi konačno mora odgovarati'.

>> 'Spriječili smo krvoproliće, nasilje će se svakom obiti o glavu!'

>> Ratno stanje: Zbog gay parade ulicama Beograda tekla krv

Sindikat je istaknuo da je dio policajaca bio bez opreme, te da su u pojedinim trenucima policajci bili 'desetkovani od suzavca koji su ispalile kolege'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene