Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je jučer da će Slovenija vrlo brzo sanirati štetu nastalu za vjerodostojnost države zbog objave službene diplomatske bilješke o razgovorima slovenskih i američkih diplomata o priznanju Kosova.


"Štetu koja je nastala vrlo brzo ćemo popraviti i od toga neće ostati ništa", rekao je Rupel u razgovoru za Slovensku televiziju.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Dobar trend kod susjeda: Pada broj novih slučajeva, ali jedan podatak još stagnira Slovenija, koronavirus Naši susjedi nakon zatvaranja imaju pad broja novozaraženih: Jedna skupina ljudi stavljena u prioritet za cijepljenje

Medijsku objavu osjetljivih razgovora i špekulacije koje govore da Slovenija kao predsjedavajuća Europskoj uniji služi kao američki pijun Rupel je nazvao "glupošću" i "naklapanjima".

"Oni koji su dokument pustili u javnost imali su politički cilj protiv vlade i ministarstva vanjskih poslova, a trenutačno su ugrozili i kredibilitet države, osobito u odnosu sa SADom", upozorio je Rupel.

"Sada imamo teškoće sa sugovornicima, osobito u SAD koji nam vjerojatno ubuduće neće otvoreno otkrivati svoja stajališta", rekao je Rupel, dodajući da se istraga kako je došlo do otkrivanja dokumenta javnosti nastavlja i da je s američkom stranom već imao kontakte i prenio pojašnjenje.

Rupel je rekao da je i rasprava u Bruxellesu, kad su europski ministri raspravljali o europskoj budućnosti Srbije, dokazala da Slovenija kao predsjedavajuća članica uspješno koordinira postupke europske politike, pa su zato optužbe o nekakvom američkom diktatu Sloveniji smiješne.